Ćeranić: Principijelna i odgovorna politika otvara i zatvorena vrata

83
Foto: presscentar.uns.org.rs

Zavist i zloba prate svaki uspjeh, kako odlazak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Izrael tako i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović u Ameriku, što naravno izaziva negodovanje onih kojima Srpska nije po želji i nije na srcu, izjavio je Srni dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić.

Povodom pisma koje je izvršni direktor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Selma Porčo uputila zvaničnicima SAD, a u kojem, kako je navela, zahtijeva da predsjednici Srpske zabrane ulazak u SAD, stave je na listu za blokiranje i otkažu sve zakazane sastanke sa njom, Ćeranić kaže da Porčo očigledno nije jasno koliko je politika SAD praktična i fleksibilna i uvažava odlučne lidere koji drže svoju riječ.

– Sigurno je da im beskičmenjaci nisu po volji ma koliko im podilazili i nudili svoje usluge. Politika koju sprovodi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegovi saradnici od kojih je sigurno najbliža predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sigurno da se respektuje, bez obzira što ona potpuno odudara od nekih američkih „trenutnih“ ciljeva u BiH i zato se ta posjeta i dogodila – smatra Ćeranić.

On je napomenuo da bez američke saglasnosti ta posjeta ne bi mogla da se realizuje, što je naišlo na negodovanje bošnjačke strane, kao što na negodovanje nailaze i novi potezi Kristijana Šmita kad je u pitanju najava ustavnih promjena.

– Zavist i zloba prate svaki uspjeh, pa tako i odlazak Milorada Dodika u Izrael i Željke Cvijanović u SAD i naravno da izazivaju negodovanje onih kojima Republika Srpska nije po želji i nije na srcu. Sigurno je da se i zatvorena vrata mogu otvoriti kada je u pitanju principijelna i odgovorna politika – dodao je Ćeranić.