CIK odbacio prijavu SDS-a: Mogu izaći na izbore kao SDS – Volja naroda kad otklone nedostatke

32
Foto: pressmediabih.com

Centralna izborna komisija BiH odbacila je prijavu Srpske demokratske stranke za učešće na lokalnim izborima u oktobru ove godine.

Odluka je donesena sa pet glasova članova CIK-a za odbacivanje prijave i jednim glasom protiv.

Kako je rečeno, SDS ne ispunjava propisane uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice.

– Politička stranka i nezavisni kandidat koji učestvuju na izborina, dužni su da otvore poseban račun za finansiranje troškova kampanje. Račun otvara organ koji ovlasti politička stranka – naveli su iz CIK-a.

Iz CIK-a navode da je u SDS-ovoj prijavi problematično upravo to što je račun prijavljen na ime generalnog sekretara.

– Mi ne bismo mogli kontrolisati finansiranje političke stranke jer je račun na trećem licu. Treće lice je fizičko i ne radi u ime i za račun stranke već u svoje ime, a za račun stranke. To je ugovor o komisionu – rekli su iz CIK-a.

Ova stranka prijavila se za učešće na izborima i pod drugim nazivom kao SDS – Volja naroda i kao takva može izaći na izaći na izbore uz preporuku da otkloni nedostatke.

Istovremeno, CIK je odobrio učešće na izborima za 82 stranke među kojima su SNSD, Ujedinjena Srpska, DNS, NPS, PDP, NF Jelena Trivić…

Miličević: Odluka CIK-a nepravedna i nedemokratska, uložićemo žalbu

Predsjedik Srpske demokratske stranke Milan Miličević rekao je za RTRS da će SDS uložiti žalbu na odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je odbačena prijava ove stranke za učešće na lokalnim izborima.

Miličević je razočaran odlukom koju smatra nepravedenom i nedemokratskom.

– SDS je legitimna partija, nije joj na bilo koji način zabranjen rad, nema račun jer je ukinut i imali smo formiran, uz posebno ovlaštenje, račun generalnog sekretara na koji smo uplatili taksu za učešće – rekao je on.

Miličević je istakao da je odlukom CIK-a diskriminisan SDS, kao važana politička partija u Republici Srpskoj, i da je time poniženo 100.000 ljudi koji podržavaju ovu stranku.

– Bez obzira na to, mi ćemo kao SDS izaći na izbore, iskoristićemo pravni lijek – žalbu u tužbu sutra – rekao je Miličević i dodao da odluke poput današnje mogu dovesti u pitanje legitimnost i legalnost lokalnih izbora.

Miličević je dodao da će SDS nakon žalbenog roka imati konačan odgovor.