CIK: Ovjerene 733 kandidatske liste

7
Foto: Klix.ba

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je 733 kandidatske liste za učešće na Opštim izborima, sa ukupno 6.462 kandidata koje su ispunjavale zakonom propisane uslove, dok je za 78 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke (zastupljenost polova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidovao i drugo).

Na današnjoj sjednici CIK je razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama kandidatskih lista i kandidata političkih stranaka i koalicija za učešće na Opštim izborima 2022. godine počela proces ovjere kandidatskih lista i kandidata koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Komisiji je podneseno 828 kandidatskih lista, uključujući i 17 nezavisnih kandidata, na kojima se nalazi 7.291 kandidat, saopšteno je iz CIK-a.

Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, biće obaviješteni da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 19. jula do 16.00 časova otklone nedostatke.

Iz CIK-a napominju da je rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja do 18. avgusta.