CIK priznao „sporni listić“ PDP-a, protiv glasali Rogić i Hadžiabdić

12
Foto: Klix.ba

Centralna izborna komisija BiH ponovo je priznala „sporni listić“ liste PDP za Dom naroda PS BiH iz Republike Srpske, odlučeno je na današnjoj sjednici.

Ustavni sud BiH još ranije djelimično je usvojio apeliciju PDP-a i potvrdio da im je povrijeđeno pravo na slobode izbore, a sve u vezi sa izborom delegata u Dom naroda BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon te odluke Ustavnog suda BiH, Sud BiH sve je vratio CIK-u na ponovno odlučivanje.

Član CIK-a Vlado Rogić rekao je tokom sjednice da neće podržati odluku.

– Glasaću na isti način kao i ranije u sva četiri slučaja bez obzira ko je bio taj ko se žalio ili kome je kasnije omogućeno da se žali. Predmet ovog spora jeste to da li je glasački listić važeći ili ne važeći. U svim slučajevma glasao sam da je nevažeći i glasaću i dalje da je nevažeći, a sve na temelju iskustva od 20 godina. Što se mene tiče, kada sam vidio listić bilo mi je jasno da se radi o nevažežem listiću, jer je osoba iskrižala glasački listić – pojasnio je Rogić.

Protiv je glasala i predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Ova odluka je ipak izglasana sa pet glasova „za“.

Sada kada je CIK ponovo priznao „sporni listić“, lista PDP-a i jedna od lista SNSD-a ima isti broj glasova, odnosno 12, a kako će se stvari odvijati dalje, još uvijek je nejasno.

Odnosno, da li će se SNSD žaliti na ovu odluku ili će o petom delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučivati lutrija.