„Ćiro“ stigao na željezničku stanicu Višegrad

21
Foto: SRNA

Turistički voz „Ćiro“ stigao je danas sa turistima na željezničku stanicu u Višegrad i ozvaničio početak vožnje u ljetnoj sezoni na uskotračnoj pruzi.

U kabinetu načelnika opštine Mladena Đurevića predstavnici željeznica Republike Srpske i Srbije potpisali su ugovor o korištenju uskotračne pruge Višegrad-Vardište kako bi vozovi dolazili u Višegrad.

Izvršni direktor poslova infrastrukture Željeznica Republike Srpske Boško Prelić rekao je da je potpisan sporazum o regulisanju međusobnih odnosa povodom ustupanja dijela željezničke infrastrukture turističke pruge Vardište–Višegrad sa „Srbija vozom“.

– Vozovi će saobraćati svaki dan i biće redovne linije ukoliko bude bilo zainteresovanosti putnika – dodao je Prelić.

On kaže da se stanovništvo u Višegradu raduje dolasku voza, te istakao da je vrlo bitno da voz saobraća kako bi turisti imali i taj ugođaj.

Generalni direktor „Srbija voza“ Јugoslav Јović rekao je da je poslije dužeg vremena voz stigao u Višegrad.

– Od prošle godine smo pokušavali da to sprovedemo u djelo, ali evo danas smo napravili dobar dogovor sa kolegama iz Republike Srpske, potpisali smo ugovor za pristup infrastrukturi i nema nikakvih smetnji da voz nastavi sa svojom vožnjom, čak i svakodnevno – istakao je Јović.

Direktor Turističke organizacije Opštine Višegrad Olivera Todorović rekla je da je čarobni turistički krug u Višegradu oživio.

– Ovo je jedan od najljepših turističkih proizvoda u regionu. Naš načelnik će sve učiniti da ova garava ćirina lokomotiva hukće i dovodi turiste do Višegrada – istakla je Todorovićeva.

Đurević je istakao da ta turistička atrakcija mnogo znači za turizam Višegrada i da se nada da će što više puta voz dolaziti u Višegradu na zadovoljstvo svih Višegrađana.