Članica HDZ-a koja je govorila o Srbima i „vrbama“ izbačena iz stranke

34
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Časni sud Primorsko-goranskog ogranka HDZ-a jednoglasno je donio odluku o isključenju članice gradskog vijeća Ivone Milinović iz vladajuće stranke.

Tako je okončana višemjesečna politička agonija koja je započela gostovanjem Ivone Milinović u emisiji Podcast Velebit, a koje je završilo na najgori mogući način – njenim izjavama o Srbima i vrbama, objavio je riječki Novi list.

Milinovićeva je za Novi list kazala da nije dobila nikakvo službeno obavještenje i da u ovom trenutku ne bi željela ništa da komentariše.

Ona je prije mjesec dana podnijela neopozivu ostavku na mjesto predsjednice Odbora za nacionalne manjine riječkog Gradskog veća, iako je tada rekla da su njene izjave izvučene iz konteksta.

– Napravila sam gaf, trebalo je da budem opreznija i zato sam dala ostavku – kazala je Ivona Milinović, naglašavajući da ne želi da Odbor za nacionalne manjine bude opterećen onim što se događalo.

– Kontekst ne može biti izgovor za izgovorene riječi, pa preuzimam političku odgovornost i podnosim ostavku – izjavila je tada Hini.

Inače, Milinovićeva je u emisiji Podcast Velebit iznela niz kontroverznih izjava vezanih za srpsku nacionalnu manjinu. Za pjesmu Hajdukovih navijača Torcide, koja glasi „Rijeko, puna si Srba, ne brini, Rijeko, ima još vrba“, rekla je da je neprimereno pjevati takve pjesme“ i davati (jednom od lidera Srba Miloradu) Pupovcu argument da sutradan plače – “evo su Hrvati fašisti““.

– Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi treba da znaju da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama nisu potrebne nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 posto – izjavila je u emisiji.

Ona je rekla da je neopozivu ostavku podnijela jer su za nju u poslovnom i privatnom životu važnija djela nego riječi, i dodala da je ponosna što su u njenom mandatu u odboru nakon deset godina prvi put povećana sredstva za rad Vijeća za nacionalne manjine za 50 posto.

Ona je navela da je njena namjera bila suprotna i da je htjela da osudi istupe djela Torcide.

– Onaj koji je gledao emisiju i htio da shvati, shvatio je da su moje riječi izvučene iz konteksta jer je moja namjera bila suprotna, osuditi šovinističke istupe djela Torcide na utakmici Rijeke i Hajduka, kada su iz Torcide vrijeđali sve građane Rijeke, nezavisno od nacionalnosti. Žao mi je što i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nije stao u odbranu našeg grada i osudio ponašanje Torcide – kazala je Milinović.