Članovi Predsjedništva BiH primili ministra inostranih poslova Kraljevine Švedske

5
Foto: AA

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom ministra Bilstroma, uz ocjenu da su bilateralni odnosi BiH i Kraljevine Švedske prijateljski, sa intenzivnim političkim dijalogom i bez otvorenih pitanja.

Dobre političke odnose ne prate razvijeni ekonomski odnosi, te je izražena namjera da u narednom periodu dođe do intenziviranja ekonomske saradnje. Istakli su važnost povezivanja privrednih subjekata dvije zemlje i zainteresovanost za švedske investicije, za koje postoje brojni i neiskorišteni potencijali u BiH.

Posebnu vezu dvije zemlje predstavlja brojna dijaspora iz BiH, koja uspješno živi i posluje u švedskom društvu. Članovi Predsjedništva BiH su rekli da će regulisanje ugovornih odnosa dvije zemlje, iz svih oblasti od interesa, doprinijeti razvoju ekonomske saradnje, na obostranu korist.

Foto: Predsjedništvo BiH

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost na višedecenijskoj kontinuiranoj podršci Švedske održivom razvoju BiH, reformskom i evropskom putu zemlje, putem brojnih projekata od značaja za sve građane u zemlji.

Ministar Tobijas Bilstrom je izrazio namjeru Švedske da jača i gradi odnose sa BiH. Ponovio je podršku Švedske sprovođenju reformi na putu ka članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te istakao važnost reformskog procesa za ekonomski napredak i prosperitet zemlje.

U programu trenutnog švedskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, podržan je proces integracija BiH i zemalja regiona u EU i njihova važnost za stabilnosti i budućnost Evropske unije.