Članovi Predsjedništva BiH sa Pakdemirlijem: Bilateralna saradnja sa Turskom intenzivna i uspješna

7
Foto: Predsjedništvo BiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović ocijenili su u razgovoru sa ministrom poljoprivrede i šumarstva Turske Bekirom Pakdemirlijem da će potpisivanje sporazuma o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima, među kojima je i auto-put Sarajevo-Beograd, ojačati i učvrstiti već dobre odnose dvije zemlje.

Na sastanku je ocijenjeno da je bilateralna saradnja izuzetno intenzivna i uspješna, bez otvorenih pitanja i iskazan interes da bude nastavljena.

Daljem jačanju odnosa i unapređenju saradnje doprinijeće i posjeta članova Predsjedništva BiH zvaničnoj Ankari, na poziv predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Foto: Predsjedništvo BiH

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo zbog posjete ministra Pakdemirlija, ističući da ona dolazi u važnom trenutku za razvoj ukupnih odnosa BiH i Turske.

Oni su izrazili zahvalnost Vladi Turske i predsjedniku Erdoganu za podršku i pomoć u realizaciji infrastrukturnih i drugih projekata u BiH.

Ovom prilikom pozdravljen je Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će doprinijeti povećanju robne razmjene, a samim tim i jačanju ekonomija dvije zemlje.

Foto: Predsjedništvo BiH

Kada je riječ o privrednoj saradnji istaknuta je izuzetno uspješna poljoprivredna saradnja, u čijem segmentu BiH ima suficit.

Sagovornici su izrazili spremnost da podrže inicijativu za potpisivanje memoranduma o razumijevanju u oblasti šumarstva kako bi bila data podrška saradnji u ovoj privrednoj oblasti.

Podrška je data i potpisivanju protokola koji će regulisati saradnju i u drugim oblastima od zajedničkog interesa, kao što je ruralni razvoj, univerzitetska saradnja, sport i druge.

Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta izrazili zahvalnost za aktivan i predan angažman ambasadora Turske u BiH Halduna Koča na realizaciji brojnih projekata u BiH, navedeno je u saopštenju.