Čolak: Politička smjena Tadićeve izglasana bošnjačkim glasovima

9
Foto: Agencija Anadolija

Visoki funkcioner HDZ-a BiH i nekadašnji ministar pravde u Savjetu ministara Bariša Čolak rekao je Srni da je smjena Gordane Tadić sa pozicije glavnog tužioca BiH politička kako bi SDA preuzela potpunu kontrolu nad pravosuđem BiH.

Čolak je rekao da su za smjenu Tadićeve glasali isključivo Bošnjaci.

– Svako ko prati medije i današnju klimu koja je stvorena oko Tadićeve bio je svjestan da će doći do njene smjene jer je to najavljeno iz SDA i njihovih glasnogovornika – rekao je Čolak.

On je dodao da su prvo trebali da ovladaju zakonodavnom i izvršnom vlašću putem Centralne izborne komisije (CIK), čiji su članovi nezakonito imenovani, a potom su krenuli i na treći stub vlasti.

– Uspostavili su kontrolu nad Visokim sudskim i tužilačkim savjetom (VSTS) BiH, a ni to im nije bilo dovoljno pa su, pored kontrole Suda BiH i VSTS-a, preuzeli kontrolu i nad Tužilaštvom BiH – rekao je Čolak.

On je ponovio da je smjena Tadićeve politička i da je čitav postupak od samog početka bio svojevrsna farsa, počev od imenovanja članova i Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije, pa do samog VSTS-a.

– Na kraju smo dobili odluku koju je donio jednonacionalni sastav VSTS-a što je zaista ružno i tužno – ocijenio je Čolak.

On je konstatovao da će se ovom smjenom još više produbiti kriza u BiH i da se time ništa neće riješiti, nego da će se odnosi i dalje zakomplikovati.

– Ovo sigurno nije dobro i umjesto da liječimo naše pravosuđe, ovakvim potezima i političkim uticajem ono se još više odvaja od njegove temeljne funkcije, od nepristranosti i profesionalnosti, čime bi se pravosuđe trebalo odlikovati – naglasio je Čolak.

On je podsjetio da su određeni procesi u toku, da su ozbiljne krivične prijave protiv visokopozicioniranih zvaničnika SDA u toku i da je jasno da im je smetala Tadićeva na koju nisu mogli da vrše uticaj.

– Svjedoci smo jedne vrlo ružne pojave i ataka na samo pravosuđe. Kako će se dalje stvari odvijati teško je predvidjeti, ali ovakvo stanje zaista nije nimalo dobro – ocijenio je Čolak.

VSTS potvrdio je juče odluku Drugostepene disciplinske komisije i smijenio Gordanu Tadić sa funkcije glavnog tužioca BiH.

Za ovu odluku glasalo je šest članova Savjeta, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Tadićeva će, kako je ranije odlučeno, biti premještena sa mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

VSTS je donio odluku o raspisivanju konkursa za novog glavnog tužioca BiH, a do njegovog izbora Milanko Kajganić obavljaće funkciju vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH.