Ćorić: Nova perspektiva za Bijeljinu i Semberiju

9
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je danas da će izgradnja auto-puta na dionici Bijeljina – Rača, i dalje ka Beogradu, značiti novu perspektivu za Bijeljinu i Semberiju.

– Možemo da kažemo da danas otvaramo jednu veliku fabriku sa ogromnim brojem radnih mjesta, od čega će direktno i indirektno građani Bijeljine i Semberije moći da osjete dobrobit – rekao je Ćorić nakon obilaska mjesta gdje se izvode pripremni radovi na izgradnji dionice auto-puta Bijeljina – Rača.

Prema njegovim riječima, Bijeljina ovim otvara novu perspektivu jer će se podići konkurentnost privrede i omogućiti uslovi za bržu i sigurniju komunikaciju sa Srbijom i EU.

Ćorić je naveo da će izgradnja ove dionice trajati tri godine i da će godišnje to biti finansirano sa oko 100 miliona KM.

On je izrazio nadu da će do kraja završetka auto-puta Bijeljina-Rača političari postići dogovor o inicijativi „Otvoreni Balkan“, što bi doprinijelo pojednostavljivanju prelaska graničnih prelaza, od kojih će jedan, integrisani, biti i na ovoj dionici.

Ćorić je posebno zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i predsjedniku Srpske Željki Cvijanović i premijerima Republike Srpske Radovanu Viškoviću i Srbije Ani Brnabić, ističući da se bez njih i njihovog zalaganja danas ne bi moglo govoriti o izgradnji auto-puta od Bijeljine do Rače, jednog od najvećih i najsveobuhvatnijih infrastrukturnih projekata na području Semberije i Majevice.

Vršilac dužnosti direktora „Autoputeva Republike Srpske“ Slobodan Stanarević rekao je da će dionica auto-puta Bijeljina – Rača biti nešto kraća od 20 kilometara i da je jedna od bitnijih trasa na auto-putu od Beograda ka Banjaluci, odnosno Sarajevu.

– Rok za izgradnju dionice je tri godine, ali se nadam da će i prije biti završena – rekao je Stanarević i dodao da će na trasi biti izgrađeno 12 objekata, od kojih je najimpozantnija petlja Bijeljina koja će sva biti na stubovima.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost izgradnje auto-puta od Bijeljine do Rače je 260 miliona KM, a finansiraju je po pola Srbija i Republika Srpska.

Posjeti lokaciji radova prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.