Ćorić: Srpska prva u okruženju u sistem uvela električne trotinete

7
Foto: SRNA

Republika Srpska je prva u okružnju uvela električne trotinete u sistem u okviru izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja Srpske, a 1. septembra počeće primjena Pravilnika o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde, izjavio je danas ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić.

– Cilj je prveshodno da povećamo bezbjednost svih učesnika u saobraćaju i samim tim i korisnika ovih lakih vozila koji će se kretati na saobraćajnicama u Srpskoj, što je definisano u četiri kategorije – rekao je Ćorić novinarima u Banjaluci tokom preventivne aktivnosti pod nazivom „Vozimo bezbjedno električne trotinete“.

On je pojasnio da je prvom i trećom kategorijom definisano kretanje do šest kilometara na čas i tu važe ista pravila kao i za pješake, kreću se kuda i pješaci.

Prema njegovim riječima, druga i četvrta kategorija podrazumijeva kretanje do 25 kilometara na čas i ista pravila kao i za bicikliste.

Ćorić je naglasio da u prvo vrijeme neće biti restriktivnih mjera, jer je tendencija da prvo svi učesnici u saobraćaju koji koriste električne trotinete budu uvedeni u sistem.

On je napomenuo da identifikacija košta 20 KM i da je obavezan tehnički pregled gdje se dobija sertifikat o ispunjenosti uslova.

Ćorić je istakao da je cilj zakonskog uređenja ove oblasti veća bezbjednost na putevima u Srpskoj i sačuvati prvenstveno živote, te naveo da je to rađeno po uzoru na evropske zemlje koje su to uspješno realizovale.

Foto: SRNA

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je da lice koje upravlja električnim trotinetom mora imati vozačku dozvolu, a ako je nema onda mora imati potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, kao što je ona za vozača mopeda.

Radović je naveo da je donja starosna granica za upravljanje električnim trotinetima 14 godina.

Generalni sekretar Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske Zoran Stevanović rekao je da je AMS prepoznao ovu aktivnosti i pomoći će njenu realizaciju u okviru svojih 49 organizacionih jedinica i u toliko lokalnih zajednica u Srpskoj organizovati ovu preventivnu akciju.

Foto: SRNA