Ćosić: Na poruke mržnje uzvratimo porukama sabornosti

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je danas da poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović šalje poruke mržnje i da je politika bošnjačkog faktora do te mjere isprepletena da su svi segmenti društva umiješani u konstantno izražavanje netrpeljivosti i mržnje prema svemu onome što je srpsko.

Ćosić je rekao da nema potrebe da Kavazović Srbima šalje poruku da će se „Bošnjaci boriti i izboriti za svaki pedalj ove zemlje“, jer su, kako kaže, Srbi svjesni da je i BiH i Republika Srpska srpska zemlja.

– BiH je zajedno sa Republikom Srpskom i Federacijom BiH vijekovna srpska zemlja, kao što je i zemlja onih koji su živjeli na ovom području, ali je dominantno srpska zemlja. O tome govore istorijski podaci, o tome govori broj stanovnika – rekao je Ćosić novinarima.

On je upitao da li ovakva izjava vjerskog poglavara liči na neki sukob, na situaciju da se religija miješa u ono što je svjetovno ili da je politika kod bošnjačkog faktora do te mjere isprepletena da su svi segmenti društva umiješani u konstantno izražavanje netrpeljivosti i mržnje prema svemu onome što je srpsko.

– Nema potrebe tu poruku govoriti Srbima. Mi smo svjesni da je i BiH i Republika Srpska srpska zemlja i zašto nama govoriti o pedljima ove zemlje kad su svi pedlji ove zemlje natopljeni srpskom krvlju, a kada smo natapali tu zemlju srpskom krvlju uvijek su naši preci tu krv davali za oslobođenje ove zemlje od agresora koji su dolazili sa drugih prostora i oslobađali smo i Hrvate i Bošnjake – rekao je Ćosić.

On ističe da ova poruka Kavazovića govori o jednoj orkestriranoj o organizovanoj netrpeljivosti.

– Ne treba zaboraviti da se prije samo par dana akademska zajednica uključivala u protjerivanje mladih ljudi iz ove zemlje. Poslali su državljane ove zemlje da studiraju u drugu zemlju i vjerovatno ostanu tamo samo zato što su imali drugačije stavove. Danas to radi vjerski poglavar – rekao je Ćosić.

On ističe da srpski narod ne treba na poruke mržnje uzvraćati porukama mržnje, već porukama sabornosti.

– Našem narodu je potrebno da se okupimo i ujedinimo, kao što to danas činimo u Trnovu na obilježavanju Dana stradanja srpskog stanovništva, da odamo počast ovim žrtvama i da istvoremeno odamo počast žrtvama svih ostalih naroda – rekao je Ćosić.

On je ukazao da se Srbi tako trebaju uzdići iznad ovakvih poruka i ignorisati te ljude.

– Ono što je dobro za nas je što nas oni ovim okupljaju, jačaju i učvršćuju i govore nam o tome da ova zemlja može biti smo srpska zemlja, ali ni na koji način nećemo ugroziti ni Bošnjake, ni Hrvate ni druge naroda na ovoj teritoriji – rekao je Ćosić.