Čović: Bez budžeta nema sredstava EU

8
Foto: Klix.ba

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je da su lideri stranaka partnera na nivou BiH na večerašnjem sastanku u Sarajevu razgovarali o puno tema od strateškog djelovanja u politici, dodajući da bez budžeta BiH ne može dobiti sredstva EU.

– Za nas jedan jedini zadatak je pokušati pregovarački proces stvarno otvoriti i treba sve učiniti da to funkcioniše. Prepreke su jedan dio toga, o njima pričamo šest mjeseci. Ima određenih uslova koje smo mi usaglasili između sebe. Možda i sutra sjednemo još jednom da pojasnimo. Budžet moramo imati – rekao je Čović.

On je dodao da su „većinu stvari u FBiH lagano priveli kraju“.

– Taoci smo jednog ambijenta u kojem živimo. Tražimo rješenja, razgovaramo i mislim da predstavnici izvršne vlasti u FBiH sjede i razgovaraju o svim pitanjima. I mi imamo naše crvene linije preko kojih nismo spremni ići. Radimo sve da BiH funkcionše da izbjegnemo bilo kakve nesigurnosti u BiH. Mislim da u tome uspjevamo – rekao je Čović novinarima nakon sastanka lidera starnaka partnera u vlasti na niovu BiH.

Čović je rekao da su u suštini politički sve dogovorili.

– Većinu stvari u FBiH smo priveli kraju, pa do toga da ćemo imati izbor sudije Ustavnog suda BiH za nekoliko dana – naveo je Čović.