Čović: Do kraja marta moguća izmjena Izbornog zakona

13
Foto: HINA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vjeruje da BiH do kraja marta može imati izborni zakon koji će obezbijediti, ne samo sprovođenje lokalnih izbora na najbolji mogući način, uključujući i Mostar, već i opštih izbora 2022. godine.

– Izuzetno je važno da u međuvremenu u Federaciji BiH normalno funkcioniše i izvršna i zakonodavna vlast – istakao je Čović i dodao da, što se njega tiče, federalna Vlada može biti formirana odmah.

Prema njegovim riječima, u FBiH je potrebno riješiti dva pitanja – reorganizaciju federalne Vlade, na čemu HDZ radi zajedno sa SDA i SBB-om, kao i izmjene Izbornog zakona.

– Ako smo to u stanju uraditi za dva-tri mjeseca, a mislim da jesmo, onda u međuvremenu možemo promijeniti i Izborni zakon. Razumijem poruke iz februara prošle godine da se Izborni zakon ne može promijeniti preko noći, ali evo, prošlo je 12 mjeseci – rekao je Čović za Večernji list, izdanje za BiH.

Govoreći o pitanjima koja Hrvati moraju riješiti sa Bošnjacima, osim izmjene Izbornog zakona koji je broj jedan i kojim se treba riješiti da jedan konstitutivni narod treba da bira vlastite političke predstavnike, predsjednik HDZ-a je rekao da ova dva naroda moraju zajedno raditi na tome da BiH bude funkcionalna zemlja.

– Druga stvar na kojoj moramo zajednički raditi odnosi se na to kako preurediti BiH da bi bila funkcionalna zemlja, da nam se ne bi dešavala repriza sa Savjetom ministara da se nakon 14 mjeseci napravi dogovor, a sve je bilo jasno dan nakon izbora – smatra Čović.

On je dodao da se treće pitanje odnosi na evroatlantski put BiH, naglasivši da su Hrvati jedini koji su zainteresovani i za evropski put i za put u NATO.