Čović: HNS radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju BiH

16
Foto: Klix.ba

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas da su izmjene Izbornog zakona BiH ključni uslov za sve ostale političke procese u BiH.

Čović je poručio da su stranke sa sjedištem u Sarajevu nastojale da održe status kvo kada je riječ o Izbornom zakonu, te dodao da očekuje da OHR nametne izmjene ovog zakona.

– Nisam bio pobornik da OHR nameće bilo kakva rješenja po bilo kojem pitanju. BiH mora sama da donosi odluke. Ali, ako je posljednja dva mjeseca intervenisao, onda očekujem da završi taj proces – rekao je novinarima Čović, koji je i jedan od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH.

Izrazio je uvjerenje u pobjedu stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora, te ukazao da HNS već radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju BiH.

– Mi smo jasno poručili na vanrednom Saboru HNS-a da ako ne bude rješenja oko ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja, da ćemo jasno odgovoriti. Predložićemo drugačija rješenja sistema, pa i teritorijalne reorganizacije, što su neki različito protumačili. Mi već na tome radimo s ciljem da to bude racionalno rješenje. Ako je ikada BiH bila podijeljena, onda je danas snažno podijeljena – konstatovao je Čović.

On smatra da Evropska unija neće dati BiH status kandida za članstvo ako se Izborni zakon ne izmijeni, te najavio da će to biti i uslov za formiranje vlasti.

Čović je ponovio da su članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH nelegitimni i nelegalni i da CIK radi pod uticajem jedne stranke, odnosno jedne porodice.