Čović: Hrvati će znati da zaštite svoju ravnopravnost

7
Foto: Klix.ba

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović rekao je danas da je Kristijan Šmit trebalo da poništi sve prethodne odluke visokih predstavnika jer su grubo narušili funkcionisanje dejtonske BiH, kao i da će Hrvati znati da na adekvatan način zaštite svoju ustavnu ravnopravnost.

Čović je poslije sjednice HNS-a rekao da je jasno naglašeno da ne postoji nikakva mogućnost da se ugrozi ono što imaju Hrvati kao ravnopravan narod u BiH.

– Znaćemo na adekvatan način u skladu sa svim pravnim i političkim sredstvima zaštititi ustavnu ravnopravnost konstitutivnog naroda, naše legitimne predstavnike. Ne samo na način kako je to neko zamislio kroz cenzus od tri odsto i Domu naroda, nego o svemu onome što smo definisali zajedno sa međunarodnim predstavnicima u Mostaru – rekao je Čović novinarima.

On je istakao da će to biti zadatak djelovanja i ponašanja u narednom periodu.

– Mi samo mirnim putem želimo rješavati probleme u ovom ciklusu izbora koji su zakazani za 2. oktobar. Vjerujem da ćemo u tome imati dovoljno partnera u međunarodnim institucijama koji jasno znaju da nema budućnosti bez hrvatskog naroda – rekao je Čović.

Čović je rekao da je HNS danas iskazao žaljenje zbog komunikacije u javnosti bošnjačke politike, kao i zabrinutost zbog toga da li OHR poslije protesta u Sarajevu uopšte može da djeluje u BiH.

Na pitanje novinara da li je moguće da se nešto uradi u kratkom periodu do izbora, Čović je rekao da je svima jasno da nije i da HNS ostaje otvoren za razgovore.

On je istakao da nema vremenskog prostora da se do izbora išta uradi i da se nešto dogovori.

O protestima u Sarajevu je rekao da ulica ne može rješavati probleme u BiH, kao ni pitanje hrvatskog naroda.

– Onima koji su ušli u blato rasizma, podjela, prijetnji i mržnje poručujemo da ih želimo čuvati u blatu, sve one govornike koji su u Sarajevu pripremali i organizovali proteste i sve one koji se nisu ogradili od njih ja im želim da ostanu u blatu mržnje – istakao je Čović.

Na pitanje kako će se HNS postaviti prema instituciji OHR-a, Čović je rekao da se HNS jasno opredijelio prema OHR-u, kada je u pitanju ova odluka i sve prethodne, kao i da očekuje da svako odgovara za svoju funkciju.

– OHR ima vrlo jasan zakon ovdje, poštovati Dejton i provoditi Dejton, a nikako mijenjati ključne odredbe Dejtona, pogotovo ne mijenjati odluke Ustavog suda BiH o konstitutivnosti u predmetu Alija Izetbegović ili Božo Ljubić – rekao je Čović.

On smatra da u BiH postoji dovoljno kapaciteta i da se mora preuzeti odgovornost.