Čović: Nepotrebno supotpisivanje dokumenata

16
Foto: Klix.ba

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je danas nepotrebnim supotpisivanje dokumenata koji bi trebalo rješavati bilo koja pitanja koje opterećuju BiH i istakao da svaki takav potez izaziva i odgovor.

– Kad se god desi takav korak, dobijete i odgovor – rekao je Čović novinarima u Neumu, komentarišući to što su poslanici stranaka iz Republike Srpske juče napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Čović smatra da treba prihvatiti realizacije 14 uslova Evropske komisije sada kada je BiH dobila otvorena vrata EU.

– Ovo je BiH. Mi moramo obezbijediti da Ustav funkcioniše na način da imamo potpunu zastupljenost konstitutivnih naroda, ali isto tako da to radimo kroz institucije BiH – naveo je Čović.

Posalnici stranaka iz Republike Srpsje juče su napustili zasjedanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prvenstveno zbog zajedničke izjave o imovini koju su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić potpisali sa predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka iz FBiH na nivou BiH i entitetskom nivou.

U izjavi bošnjačkih političkih predstavnika iz FBiH navedeno je da Tužilaštvo BiH i ostali nadležni organi BiH moraju procesuirati odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti knjiženje imovine na Republiku Srpsku, te se tvrdi da „BiH ima isključivu nadležnost“ da uređuje sva pitanja u vezi sa tom imovinom.