Čović pojasnio zašto se nije kandidovao za Predsjedništvo BiH

7
Foto: Klix.ba

Kandidaturom Borjane Krišto željeli smo donijeti jedno osvježenje, relaksirati odnose u predizbornom vremenu, te poslati poruku i bošnjačkom narodu, koji po četvrti put usmjeravanjem svojih glasova dolazi u poziciju da bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH, da to nije dobro i da to ne rade, izjavio je u razgovoru za Fenu predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović.

– Slušali smo u proteklom periodu od politike i medija iz Sarajeva kako Dragan Čović zastupa određene stavove zbog svoje pozicije i ličnih ambicija. Evo pokazao sam da neću biti kandidat, ali ću uraditi mnogo više kako bismo ostvarili što bolji rezultat – navodi Čović.

On ističe kako je proteklih dana bilo mnogo špekulacija i dezinformacija o izboru kandidata HNS-a za Predsjedništvo BiH, kao i o razlozima zbog kojih su određene odluke donesene.

– Svi članovi Predsjedništva HDZ-a BiH su bili potencijalni kandidati za člana Predsjedništva BiH. Nakon mog obrazloženja svi su podržali prijedlog da to bude kolegica Krišto, kao žena, osoba s golemim političkim iskustvom, osoba koja ima sve ljudske, moralne, vrijednosne preduslove za tu poziciju. Ona je svakako osvježenje u odnosu na mene i može biti podsticaj jednom velikom dijelu biračkog tijela u BiH kojeg čine žene. Važno je da hrvatski narod zna radi čega vučemo ove poteze, da je to dugoročno u interesu hrvatskog naroda, a da istovremeno izvučemo iz političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice logike kojima su se vodili kada je u pitanju politika u BiH, nekakvim liderstvima ili lažnim liderstvima – naglašava Čović.

On je u potpunosti odbacio tvrdnje o bilo kakvom uticaju predstavnika međunarodne zajednice ili Republike Hrvatske na izbor kandidata HDZ-a i HNS-a za državno predsjedništvo. Uvjeren je, kaže, da predstavnici međunarodne zajednice nisu, niti će ubuduće odlučivati ko će biti kandidati na izborima za političke predstavnike Hrvata ili bilo kojeg drugog naroda u BiH.