Čović sa Varheljijem: Obezbijediti potpunu ravnopravnost konstitutivnih naroda

7
Foto: Dragan Čović/Twitter

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je na sastanku u Mostaru sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem rekao da je do kraja neizborne 2021. godine neophodno dovršiti proces u okviru kojeg je potrebno obezbijediti potpunu ravnopravnost konstitutivnih naroda u pravima i političkom predstavljanju, kao i sprovesti načela jednakosti i nediskriminacije.

Čović je naveo da rješenja koja su ponudili hrvatski predstavnici omogućavaju primjenu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, saopšteno je iz HDZ-a.

On je kao važno istakao ozbiljno i održivo napredovanje na putu prema kandidatskom statusu i članstvu u EU, te naglasio značaj hitne stabilizacije političkog dijaloga.

– Evropski put BiH nema alternativu. U potpunosti smo predani ostvarenju tog cilja – poručio je Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je sa Varheljijem razgovarao o evropskom putu BiH i ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, te o aktuelnoj političkoj situaciji, posebno naglašavajući izmjene Izbornog zakona BiH kao visoki prioritet.

Čović: Razgovarano o putu ka EU i trenutnoj političkoj situaciji

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Mostaru sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem o putu BiH ka EU i trenutnoj političkoj situaciji.

– Rad na reformama je neophodan, a izmjene Izbornog zakona do kraja 2021. su od presudnog značaja. Stabilnost i napredak su neophodni – napisao je Čović na Tviteru.

Varhelji se sastao i sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem.