Čović saopštio imena delegata za Dom naroda

6
Foto: Klix.ba

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da su kandidati za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, osim njega, Zdenko Ćosić, Marina Pendeš i Ivo Vincetić.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru rekao da će iduće sedmice na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti imenovan Savjet ministara.

On je naveo da će sutra biti konstituisan Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) i da će predsjedavajući biti Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH, a da će na jednoj od narednih sjednica biti izabrani delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na pitanje da li će za formiranje vlasti u FBiH biti potrebna intervencija OHR-a, Čović je odgovorio da ne priželjkuje da bilo ko interveniše u vezi sa formiranjem vlasti, pa tako ni njemački diplomata Kristijan Šmit.

– Ne priželjkujem da bilo ko interveniše, imamo prostora da uspostavimo izvršnu vlast. Teško je reći hoće li neko nešto blokirati. Što se tiče FBiH, vjerujem da ćemo za mjesec završiti federalnu Vladu – rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH naveo je da će ova stranka imati ministre u vladama šest kantona, te da će u narednih desetak dana biti formirana izvršna vlast u Posavskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu.

– Što se tiče imena, kantonalni nivoi se dogovaraju u kantonu. Što se tiče kantona biće osvježenja – najavio je Čović.

Odgovarjući na pitanje da li će HDZ BiH tražiti smjenu članova Centralne izborne komisije BiH, Čović je rekao da je sasvim sigurno da će biti pokrenuta procedura razrješenja sadašnjeg CIK-a.

– O tome imamo usaglašen stav parlamentarne većine. Predstavnički dom Parlamentarane skupštine BiH odmah treba razriješiti CIK i raspisati konkursnu proceduru za izbor novih članova. Ovaj CIK je napravio više štete nego koristi – smatra Čović.