Čović: Spremni smo za otvaranje pregovora sa EU

3
Foto: radiosarajevo.ba

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je BiH spremna za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

Čović je naveo da bi predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen već 1. ili 2. novembra mogla doputovati u BiH i da je optimista da će biti dočekana dobrim vijestima.

– Optimističan sam oko toga da ćemo dolazak gospođe fon der Lajen dočekati sa završenim usvajanjem zakona koje smo prošle sedmice dogovorili, a potvrdićemo ih 26. oktobra na našoj koordinaciji koja će biti organizovana u Sarajevu, gdje će domaćin biti SDP, odnosno stranke „trojke“ – rekao je Čović za Dnevni avaz.

On je istakao da su odnosi sa partnerima u vlasti vrlo dobri i da kada se razgovara u miru i kada svi stave do znanja da im je interes BiH i njen evropski put, onda se nađe rješenje.

– Puno je toga gdje se razlikujemo, ali smo, praktično, i na posljednjem sastanku, na kojem je domaćin bio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, pokazali da smo u stanju naći rješenja tamo gdje se ona skoro i ne vide – naveo je Čović.

On je rekao da je za BiH, uz evropski put, izuzetno važan i put ka NATO-u, dodajući da BiH o tome ne može govoriti jednim glasom, ali da treba da radi na unutrašnjoj pravnoj bezbjednosti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Čović je naveo da razumije stav predstavnika srpskog naroda koji govore da ne žele da budu dio NATO-a.

– Ali, mnogo važnije od tog konačnog stava jeste kako se mi ponašamo u svim iskušenjima i izazovima kao zemlja, kad je u pitanju saradnja sa NATO-om. S te strane moramo biti zadovoljni i mislim da će vrlo brzo i šef NATO-a doći u BiH. To bi bila poruka da imamo svoje mjesto u jednoj takvoj bezbjednosnoj asocijaciji, bez obzira na naše različite stavove – zaključio je lider HDZ-a BiH.

Govoreći o sudskom procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH, Čović je rekao da Dodikovo pojavljivanje na prvom ročištu nije imalo nikakav uticaj na razgovore koje vode predstavnici stranaka u vlasti na nivou BiH.