Čović sumnja u opstanak političkog partnerstva na nivou BiH

11
Foto: Klix.ba

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je sumnju u opstanak partnerstva vodećih parlamentarnih stranaka na nivou BiH i ukazao da neke političke partije u Federaciji BiH rigidno predlažu građanske koncepte, koji su, kako je naveo, unitarni.

– Zajednički stav je bio da se svi držimo Ustava – podsjetio je Čović.

On je ocijenio da je, nakon iskoraka na evropskom putu, BiH ponovo zarobljena u političkim svađama i blokadama zbog čega većina na nivou BiH ne može opstati.

– Na ovaj način ne, jer više komuniciramo medijski, međusobno se konfrontiramo, umjesto da sjednemo i da se dogovaramo. Evidentno je da je problem funkcionisanje naše pozicije u vlasti. Da vidimo kako izaći iz toga. Praktično je pitanje jesmo li uopšte prava koalicija i živi li još partnerstvo, na kojem nivou zapinje i kako to otkloniti – rekao je Čović za Dnevni avaz.

Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, izrazio je nezadovoljstvo i zbog neusvajanja budžeta i izostanka raspodjele među entitetima oko 500 miliona KM.

– Ta sredstva „leže“, na njih plaćamo negativnu kamatu, a inflacija ih obezvređuje – rekao je Čović i izrazio nadu da će problem u vezi sa donošenjem budžeta biti riješen danas na sastanku lidera vodećih stranaka u Mostaru i da će prijedlog budžeta biti upućen formalnom predlagaču – Predsjedništvu BiH.

On je najavio i mogućnost skorog zakazivanja oba doma parlamenta BiH kako bi taj proces bio završen.

– Nema nikakvog smisla da ulazimo u treći kvartal bez budžeta – napomenuo je Čović.