Čović: Svako urušavanje Dejtonskog principa vodi ka urušavanju BiH

9
Foto: Klix.ba

Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je uoči današnje sjednice Savjeta za sprovođenje mira da očekuje da će Kristijan Šmit donijeti konačnu odluku kojom će izmijeniti Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH.

On je naveo da ta odluka treba da obezbijedi ravnopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje, što je sve i potvrđeno Sporazumom iz Mostara prije dvije godine, saopšteno je iz HNS-a.

Čović je istakao da svako narušavanje centralnog Dejtonskog principa ravnopravnosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje.

Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem, ukazao je lider HDZ-a, do kraja bi narušili vjerodostojnost institucije visokog predstavnika.

– Opšti je dojam da su najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali da sistematska diskriminacija hrvatskoga naroda ne može donijeti ništa dobro BiH – naveo je Čović.

On je istakao da je odluka Ustavnog suda BiH jasna i nedvosmislena, te da očekuje da se najvažniji međunarodni faktori u zemlji neće svrstati uz one faktore koji već pet godina bojkotuju pregovore u dobroj vjeri.

Čović je naglasio da je rješavanje vodećih prioriteta ključni zadatak PIK-a i da upravo oni moraju podržati sve potrebne korake stabilnog političkog dijaloga te osigurati izvršavanje političkih dogovora i napredovanje prema spoljnopolitičkim ciljevima, odnosno evroatlantskim integracijama.

– Donošenje odluke koja će učvrstiti ravnopravnost rasteretiće politički dijalog i doprinijeti ostvarenju kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine – zaključio je Čović.