Čović: U Domu naroda HDZ i SNSD će imati većinu na koju se neće moći uticati

17
Foto: bljesak.info

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da će SNSD i HDZ BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imati većinu na koju se neće moći uticati.

Čović je nakon današnjeg sastanka delegacija dvije stranke u Mostaru potvrdio jako partnerstvo HDZ-a BiH i SNSD-a i opredijeljenost za zajednički rad u naredne četiri godine.

On je na konferenciji za medije rekao da je predsjednika SNSD-a Milorada Dodika informisao o čemu je HDZ BiH razgovarao sa ostalim strankama i šta je dogovoreno sa strankama takozvane osmorke u Federaciji BiH.

– Informisao sam ga šta smo u detalje dogovorili i programska načela koja dogovaramo sa jednom strukturom stranaka – dodao je on.

Čović je rekao da su se HDZ BiH i SNSD saglasili da svoje partnerstvo potvrde 1. decembra na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

– Želimo da imamo Vladu FBiH do kraja godine. U kantonima takođe do kraja godine i sve što je neophodno napraviti – rekao je Čović.

Čović je naglasio da će nivo partnerstva koji postoji između njega i Dodika prenijeti na sve saradnike na svim nivoima vlasti.

– Drago nam je da će i komunikacija sa predstavnikom u Republici Srpskoj biti dobra. Vidjećemo da to bude na čitavom području gdje HDZ i SNSD imaju učešće u vlasti. Nastojaćemo da imamo korektan odnos na svim nivoima – poručio je Čović.

Foto: bljesak.info

Na pitanje novinara da li se sa delegacijom SNSD-a razgovaralo o imenima u Savjetu ministara BiH, Čović je odgovorio da danas nije bilo riječi o kadrovskim pitanjima, poručivši da ovo partnerstvo, kada je u pitanju kadriranje, neće biti ugroženo.

– Treba konstituisati parlamentarnu većinu i onda ćemo sjesti i složiti dalji redosljed. Tvrdim da naše partnerstvo, kada je u pitanju kadriranje, neće biti ugroženo. Ono nema alternativu. Mislim da ćemo i u Domu naroda imati stabilnu većinu devet ili 10 delegata, na koju se neće moći uticati – rekao je Čović.

Upitan zašto se zaobilaze neke stranke u pregovorima u FBiH, Čović je poručio da su na nivou FBiH razgovarali sa svima osim sa DF-om, te da je taj proces priveden kraju.

– Sa strankama koje su do sada djelimično bile u vlasti usaglašen je zajednički program i načela rada. Ne bi me iznenadilo da iduće sedmice ta načela predstavimo javnosti. Nismo ušli u podjelu fotelja. Koliko ćemo taj dogovor „spustiti“ na nivoe pojedinih kantona, vidjećemo. Naš cilje je da imamo legitimne predstavnike za stolom – rekao je Čović.