Čović: U ponedjeljak očekujemo saglasnost Stojanovića za federalnu vladu

8
Foto: Klix.ba

Očekujem da će potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Igor Stojanović iz SDP-a u ponedjeljak, 3. marta, dati saglasnost na imenovanje Vlade FBiH, izjavio je danas u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

– Kada smo potpisivali sporazum imali smo dogovor da ćemo još u srijedu imati odluke predsjednika FBiH Lidije Bradare. Čini mi se da je partner ponovo uzeo dan ili dva da se provjeri podobnost kandidata. Mi smo svoje kandidate dali u utorak. Ne očekujem bilo kakve probleme. Očekujem da će Stojanović u ponedjeljak dati saglasnost – kazao je Čović novinarima u Mostaru nakon sjednice Glavnog odbora HDZ-a BiH.

On je dodao da je uoči konferencije za novinare razgovarao sa partnerima i da je siguran da će Stojanović dati saglasnost i da će do 6. aprila FBiH imati Vladu.

– Nemamo drugo rješenje. Predsjednik FBiH Lidija Bradara je dobila potpise partnera koji su garantovali da imaju većinu u oba parlamenta – dodao je Čović.

Prema njegovim riječima, potpredsjednik FBiH iz SDA Refik Lendo će činiti sve da obesmisli proces imenovanja.

Čović je naglasio da HDZ BiH čvrsto stoji iza svojih prijedloga.

– Što se tiče HDZ-a to je „zakovano“. Kada bi bilo ko našao bilo kakvu prepreku, to bismo profesionalno razmotrili. Kada je u pitanju ličnost šest ministara koje je predložio HDZ, ponosan sam na prijedloge – naveo je Čović.

Komentarišući prijetnje koje su dobili predsjednici SDP-a i Naroda i pravde, Nermin Nikšić i Elmedin Konaković, Čović je naveo da će toga biti sve više.

– Organizacija koja odlazi u opoziciju ne miri se s tim i koristi se svakakvim instrumentima. Malo ko ima i do sada, ko je procijenjen kao smetnja, da nije dobio prijetnje. Njih treba shvatiti ozbiljno i trebaju ih rješavati institucije – rekao je Čović.

Potpredsjednici FBiH Refik Lendo i Igor Stojanović saopštili su danas da su dobili Odluku o imenovanju federalne vlade od predsjednika FBiH Lidije Bradare, ali da je neće potpisati.