Crna Gora je bastion pravoslavlja

22
Foto: Vijesti.me

Crna Gora večeras je oborila sve rekorde. Najbrojnije molitvene šetnje održane su u svim većim gradovima.

Podgorica

Arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani sa Kosova, predvodio je litiju ulicama Podgorice.

On je kazao da donosi pozdrave iz Gračanice, Prizrena, Đakovice…

– Sve nas drži jedna vjera, Isus koji nam daje snagu. Svima ste nam primjer i nadahnuće, samo nastavite tako. Ovdje smo da branimo svetinje – rekao je on.

Foto: Vijesti.me

Arhimandrit je rekao da braneći svetinje branimo svoje kuće, dostojanstvo i „sve što jesmo“.

– Svetinje nas ne mogu i ne smiju razdvajati – istakao je Janjić.

Prisutni na litiji isped Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja su pjevali stihove himne Crne Gore.

https://twitter.com/nikolazstankovi/status/1231671729409396737

Arhimandrit je poručio da bi neki da vide svetinje kao muzeje i kulturna dobra, a ne kao božje domove i da je upravo zato Zakon sporan.

On je istakao da „domaćin u svojoj kući ne može biti podstanar“.

– Naš podvig nije borba koja se zasniva na nasilju. Ne samo da se divimo vašem čojstvu i junaštvu, divimo se vašem otporu da se svetinje oduzmu onome kome i pripadaju – kazao je Arhimandrit Timotije iz Eparhije žičke.

Foto: Vijesti.me

On je istakao da svetinje branimo ne samo zato sto su naše, nego ih branimo još i više zato nisu naše, jer su naših predaka koji su ih nama ostavili u nasljeđe.

– Nisu naše, jer su naših potomaka kojima mi treba da ih predamo u nasleđe – rekao je.

On je dodao da brane svetinje da ne bi oni koji hoće da budu njihove, tako što će ih oteti, proćerdali i učinili „ono sto čine oni koji olako dobiju svoju očevinu“.

Foto: Vijesti.me

Večerašnjoj litiji, koja je krenula od Hrama Hristovog Vaskrsenja, pridružili su se građani koji su u došli od Starog aerodroma i manastira Dajbabe i iz Zete.

Sveštenik Nikola Pejović je rekao da na litijama ovdje nisu samo kršteni ljudi, već da su, između ostalih, sreli i muslimane i katolike.

– Dobijamo podršku… To pokazuje da je Sveti Vasilije to započeo i mi ga slijedimo – rekao je Pejović.

Foto: Vijesti.me

On je kazao da je velika radost „kad možemo reći da braća žive složno“, te da je „sobranje najbrojnije do sada“.

Pozdravio je građane koji su došli iz brojnih gradova širom Crne Gore, kao i Ognjena Maraša i Miloša Ajkovića koji su iz Beograda danima pješačili do Hrama.

– Obraz ste i čast Crkve. Odoljeli ste provokacijama… – rekao je on.

Foto: Vijesti.me

Organizovan je i veličanstven doček za hodočasnike koji su prepješačili 500 kilometara od Beograda do glavnog grada Crne Gore.

Foto: Objektiv Story

Pljevlja

Večeras je u Pljevljima organizovana litija u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Litiju je predvodio vladika Mileševske eparhije Atanasije, koji je prije molitvenog hoda služio moleban u crkvi Svete Petke u centru grada.

Obraćajući se okupljevnima protojerej stavrofor Borivoje Pantić kazao da će Pljevlja ostati jedinstvena i istrajna u odbrani svetinja sve dok se Zakon ne povuče.

Građani su velikim aplauzom pozdravili građane Čajniča kojima danas crnogorska policija nije dozvolila da uđe u Crnu Goru na graničnom prelazu Metaljka i prisustvuju večerašnjoj litiji u Pljevljima.

– Umjesto sa cvijećem građani koji su se kretali u litiji dočekani su sa pancirima, pendrecima i kacigama. To nije ona Crna gora u kojoj mi živimo i u kojoj želimo da živimo. Naša braća su pošla sa krstom, pošli su sa litijama i molitvama, i donijeli su blagoslov majke Božije Čajničke do Metaljke, ali je ona prenešena u srcima svih nas koji smo ovdje okupljeni i nadam se da se ovakve stvari više neće dešavati – rekao je Pantić.

Foto: Vijesti.me

Okupljenima se obratio i Rade Grujičić, asistent na Mašinskom fakultetu u Podgorici, koji je rekao da oni ljudi koji su cio svoj život posvetili sticanju materijalnih dobara ne mogu nas da razumiju.

– Mi nismo vođeni bilo kakvim interesom već istinskom duhovnom potrebom da sačuvamo svoje svetinje. Donekle mogu da razumijem da naši vlastodršci naše svetinje ne doživljavaju kao svoje, ali nikako ne mogu da shvatim da oni narod i volju naroda ne doživljavaju kao svetinju. Volja naroda njima mora biti svetinja. Da su njihove namjere zaista bile časne i poštene oni bi se makar preipsitali nakon ovolikog otpora naroda – rekao je Grujičić.

On je kazao da će se sve ovo okončati pobjedom Božijom i crkve Božije.

– Naša je samo obaveza da u ovoj borbi ostanemo istrajni i svjesni da smo na pravoj strani. Mi se na ovim litijama molimo da Bog urazumi donosioce Zakona da ih navede da preispitaju svoje odluke. Nije slabost priznati svoju grešku. Velika je hrabrost učiniti nešto da se greška ispravi. Jedino na taj način mi sebe i druge činimo boljim – rekao je Grujičić.

Nikšić

Nakon molebana koji je služen u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, na hiljade građana je prošlo ulicama grada, noseći ikone i svijeće.

Na gradskom Trgu slobode protojerej stavrofor Miodrag Todorović kazao je da će „rascjep pobijediti jedinstvim, mržnju ljubavlju, zlo dobrim uz pomoć Božiju.“

– Da se i oni koji pozivaju na nejedinstvo opamete, da ih Bog blagoslovi i da vide da je ljepše biti u jedinstvu nego u nejedinstvu, sa narodom a ne mimo narod – poručio je Todorović.

Foto: Vijesti.me

Besjede na Trgu održao je protojerej Mihailo Čikvin iz Poljske pravoslavne crkve, kazao je da dolazi kao svoj kod svojih.

– Ovo što se danas dešava kod vas je i naše stradanje, ali i naša nada. Mi vas gledamo i podržavamo i osjećamo jedinstvo – kazao je Čikvin i dodao da u očima onih koji prisustvuju litiji nije vidio strah, već odvažnost, ponos i mudrost.

– Ispred vas je Sveti Vasilije, iza vas je istina, imate odličnog mitropolita, episkope i sveštenstvo, a s druge strane imate cio pravoslavni i hrišćanski svijet iza sebe koji vas podržava, a iznad vas su Bog i njegovi anđeli i zato nemate čega da se bojite – poručio je poljski sveštenik.

Kazao je da cio svijet gleda narod u Crnoj Gori i zamolio ih da idu dalje.

– Ovih dana se ne rješava samo sudbina vašeg naroda i vaše crkve, već može biti i sudbina cijelog svijeta. Uz vas je istina i koračajte dalje – poručio je Čikvin.

Bar

Nestvarne slike pred barskim hramom!

Posted by Bar na dlanu on Sunday, February 23, 2020