Crna Gora brani svetinje na Bogojavljenje

42
Foto: Miloš Vujović

Građani Crne Gore i večeras su izlašli na ulice kako bi šetnjom i molitvom izrazili protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Žabljak

Stanovnici Žabljaka prvi su se, uprkos jakoj zimi i snijegu, i večeras okupili u litiji, noseći ikone, crkvene barjake i transparente na kojima piše „Samo sloga svetinje spašava“.

Žabljak

Žabljak je danas imao najbrojniju litiju do sada

Posted by Objektiv Story on Sunday, January 19, 2020

Pljevlja

Više hiljada Pljevljaka prisustvovalo je večeras molebanu koji je služio vladika Mileševske eparhije Atanasije u crkvi Svete Petke u Pljevljima.

Nakon bogosluženja litija je prošla ulicama grada, iskazujući svoj protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

U saopštenju Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja, koje je pročitano na raskrsnici kod zgrade opštine, ocijenjeno je da je Vlada donošenjem Zakona protiv Srpske pravoslavne crkve iskopala duboku jamu u koju će se jednog dana sa sve ministrima i drugim velikodostojnicima koji vrše vlast u ovoj državi strovaliti i urušiti na putu bez povratka.

Budva

Više hiljada ljudi i večeras je bilo u litiji koja je prošla budvanskim ulicama od starogradske crkve Svete Trojice do crkve Svete Petke. Nakon molebana koje je služilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, litija je krenula glavnim bulevarom predvođena sveštenicima. U litiji je bio i predsjednik opštine, Marko Carević.

Noseći trobojku na kojoj je pisalo „Budva“, okupljeni su uzvikivali: „Milo, lopove, ne damo svetinje“.

Po drugi put danas Budva na nogama!To je to! ??

Posted by Vladislav Dajković on Sunday, January 19, 2020

Bar

Veliki broj građana prisustvovao je i večerašnjoj litiji u Baru, a okupljeni su tokom šetnje gradskim ulicama uzvikivali: „Ne damo svetinje“.

A u Baru veličanstven broj ljudi! ??

Posted by Vladislav Dajković on Sunday, January 19, 2020

Kolašin

Oko dvije hiljade Kolašinaca učestovalo je večeras u litiji, kojim su ponovo izrazili neslaganje sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Litiji, koju je predvodilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, prethodio je moleban u crkvi Svetog Dimitrija.

Pitaju se neki gdje su Kolašinci:Evo ih!

Posted by Vladislav Dajković on Sunday, January 19, 2020

Plužine

U Plužinama je danas u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a ulicama varoši je nakon molebana prošla litija koju si predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović, u pratnji velikog broja vjernika.

https://www.facebook.com/istorijatcrnegore/videos/643645173046328/