Crna Gora: Uskoro nova vlada, Lekić mandatar

18
Foto: CDM

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao je da su stranke dogovorile da formiraju novu Vladu Crne Gore, a da mandatar bude Miodrag Lekić.

Danas ističe rok do koga bi predsjednik države Milo Đukanović trebalo da predloži mandatara za sastav vlade.

Mandić je rekao da će do ponoći Đukanović biti obavešten da je Lekić mandatar.

Istakao je da „ako nešto nije jasno“, da su spremni da to Đukanoviću pojasne.

Milan Knežević je rekao da je DF pokazao „zašto je najozbiljniji subjekt jer je dao najveći doprinos da dođe do dogovora“.

Istakao je da će pismeno nakon presa obavijestiti Đukanovića da je postignut dogovor.

– Čestitam Lekiću i kolegama koje su učestvovale, posebno Mandiću – rekao je Knežević.

Maksim Vučinić (Radnička partija) je kazao da su svi stali iza Lekića i da ima podršku 41 poslanika.

Lekić: Za vladu koja će funkcionisati na principu dogovora i povjerenja

Lider Demosa Miodrag Lekić, koga je skupštinska većina predložiti za mandatara, rekao je da će se, ako bude premijer, zalagati da vlada Crne Gore funkcioniše na principima konsenzusa, dogovora i povjerenja.

Lekić je rekao novinarima da se sada otvara perspektiva za konstituisanje vlade na bazi pobjede iz 2020. godine i naveo da je postignuti dogovor demant da stara većina nije spremna i sposobna da konstituiše vlast.

– Naša koalicija je dosta heterogena, različitog političkog i ideološkog sastava, ali ona je dobila povjerenje građana i mislim da upravo tim načinom možemo da postignemo, ne samo da traje, nego da bude funkcionalna – dodao je Lekić.

Lekić je rekao da se nikada nije sam predlagao, te da je bio spreman da glasa i za druge kandidate. On je dodao da to mjesto po snazi u parlamentu ne pripada njemu, ali da su kolege pokazale širinu.

– Tako je došlo do situacije da sam se pojavio kao konsenzus, to nisam mogao da odbijem, svjestan sam da ovo predstavlja veliku čast, ali i teret, i žrtvu – rekao je Lekić.

Lekić je rekao da ne očekuje da će se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović upuštati da osporava ono što su bazični principi demokratije.

Na sastanku parlamentarne većine u Crnoj Gori danas je dogovoreno formiranje nove vlade, a kandidat za mandatara je Miodrag Lekić, saopštio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

– Stranke pobjednice su dogovorile da formiraju novu Vladu, a 41 poslanik parlamentarne većine za kandidata za mandatara ima Miodraga Lekića. Svi smo mu dali podršku i koristimo priliku da obavijestimo predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da mandat da Lekiću – rekao je Mandić.

Rok za predlaganje mandatara je 30 dana od kada je izglasano nepovjerenje sadašnjem premijeru Dritanu Abazoviću i ističe sutra.