Čubrilović: Dan Republike – datum koji ne može da se mijenja

4
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović poručio je da je 9.januar – Dan Republike Srpske datum koji ne može da se mijenja, ali ne bi trebalo nikoga ni da vrijeđa.

– Oni koji napadaju obilježavanje Dana Republike Srpske sigurno nisu svjesni šta taj dan znači za građane Republike Srpske, prije svega za Srbe u BiH – rekao je Čubrilović Srni, komentarišući napade povodom obilježavanja Dana Republike – 9. janura iz političkog Sarajeva i pojedinih kolumnista iz Srbije.

Čubrilović je rekao da je Dan Republike Srpske obilježen na dostojanstven način, ističući da će se 9. januar slaviti dok je Srpske, a to znači mnogo godina na zadovoljstvo svih građana Republike Srpske, a trebalo bi i građana BiH.

– Dan Republike Srpske registrovan je kao datum kada je Republika Srpska stvorena prije ratnih sukoba u BiH. Ovaj datum ne bi trebalo nikoga da vrijeđa, ako imaju dobre namjere za sve građane BiH – naglasio je Čubrilović.

Obilježavanje Dana Republike Srpske i dodjelu odlikovanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu napadaju iz Federacije BiH, ali i pojedinci iz Srbije.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.