Čubrilović: Direktno miješanje u izbore Šmita i velikog dijela međunarodne zajednice

29
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su se u predstojeće opšte izbore u BiH direktno umiješali Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, i veliki dio međunarodne zajednice, te da se navijački ponašaju, favorizujući pojedine opcije.

Čubrilović smatra da je Izborni zakon BiH loš, ali i da je Centralna izborna komisiji (CIK) BiH novim ovlaštenjima koje je dobila postavljena iznad zakona i Ustava.

– Stiče se utisak da izvršnu funkciju mogu da vrše visoki predstavnik i CIK. Bojim se ovih novih dimenzija ovlaštenja CIK-a BiH, suviše im je velika odgovornost prepuštena. Nedopustivo je da CIK bude iznad bilo kog zakonodavnog organa – rekao je Čubrilović za „Glas Srpske“.

On je naglasio da je potrebno raditi na Izbornom zakonu, te da je najvažnije da narodi u BiH kroz izbore budu predstavljeni na onaj način kako je definisana državna zajednica BiH.

Čubrilović je napomenuo da navijačko ponašanje i favorizovanje pojedinih opcija nikome ne ide u prilog.

– Bojim se da ne dođemo u situaciju da neće biti moguće formirati vlast, kao što je bilo na nivou Federacije BiH u protekle četiri godine ili ranije u Mostaru – rekao je Čubrilović.

On je pojasnio da se to odnosi na funkcionisanje državne zajednice i svih institucija, te istakao da će Srpska ponovo biti efikasnija i da će republička vlast biti formirana veoma brzo.

Govoreći o radu Narodne skupštine Republike Srpske u protekle četiri godine, Čubrilović je naglasio da je Narodna skupština Srpske u ovom mandatu otvorila put za vraćanje republičkih nadležnosti.

– Ne treba očekivati da taj proces bude okončan za godinu ili dvije, ali je činjenica da to više nije tabu tema, kao što je činjenica da ne tražimo ništa izvan Ustava BiH – rekao je Čubrilović.

On je istakao da se Srpska ponaša na zakonit način, njene institucije traže primjenu zakona, poštujući ustave Srpske i BiH.

Govoreći o zaključcima Narodne skupštine koji su poništeni na Ustavnom sudu BiH i potezima OHR-a, Čubrilović je naveo da je Ustavni sud BiH politička institucija.

– Njihove pojedine odluke su smiješne, da ne kažem žalosne. I sami vidite da se većina odluka tog suda u BiH ne poštuje, što govori o njihovom kvalitetu. Taj sud može da poništi šta hoće, ali šta se dešava poslije? Ništa – rekao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da je i ovaj saziv najviše radio, ako se poredi sa ostalima u BiH, te da je održao ukupno 55 sjednica i donio više od 1.000 zakona i drugih akata.

– Neću reći da su sve posebne sjednice bile opravdane, ali najveći dio jeste. Njima je postignuto da Narodna skupština postane vidljivija i da svima bude jasno da bez stava Narodne skupštine nije moguće konačno odlučivanje o bilo čemu – naglasio je Čubrilović.

Čubrilović je napomenuo da je Narodna skupština po Ustavu čuvar nadležnosti i interesa konstitutivnog srpskog naroda i Republike Srpske unutar BiH.