Čubrilović: Nikad bolja saobraćajna povezanost Republike Srpske i Srbije

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Republika Srpska i Srbija nikada nisu imali bolju saradnju kada je riječ o saobraćajnoj povezanosti, rekao je Nedeljko Čubrilović ministar saobraćaja i veza Republike Srpske gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Čubrilović je podsjetio da je juče sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem razgovarao na temu infrastrukturnog povezivanja Republike Srpske i Srbije i unapređenja saradnje, o saobraćajnoj povezanosti Srpske i Srbije u oblasti drumskog, željezničkog i avio-saobraćaja, sa akcentom na izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Srbija gradi dva auto-puta i dvije brze saobraćajnice prema Republici Srpskoj, podsjetio je Čubrilović..

– Infrastrukturni projekti su izuzetno važni za regionalno povezivanje, te Republika Srpska sa svoje strane čini sve da poveže Srbiju sa Republikom Srpskom što kvalitetnijom putnom infrastrukturom – rekao je Čubrilović.

Kaže da je Republika Srbija privržena završetku projekata, te da se zajednički infrastrukturni projekti odvijaju planiranom dinamikom.

Bilo bi dobro da se u BiH, Srbija prihvati kao partner koji ima dobru želju da pomogne, kaže Čubrilović .

– To su više puta pokazali i to nije sporno, Na kraju to pokazuje i jučerašnje obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kakve su ambicije i kakve su želje Srbije – rekao je Čubrilović.

Istakao je da je to opet, u FBIH, želi protumačiti na neki drugi način.

– Niko sa strane bošnjačke zvanične politike nema dobre namjere da to prihvati kao takvo, nego žele da stvaraju neke komfliktne situacije koje nikome nisu potrebne – rekao je Čubrilović.

Podsjećamo, Vlade Republike Srpske i Srbije utvrdile su juče nekoliko prioritetnih oblasti saradnje u narednom periodu, a akcenat je stavljen na dalje unapređenje saradnje u oblasti energetike, informacionih tehnologija, namjenske industrije i poljoprivrede, ali i putne i željezničke infrastrukture.

Jedan od možda i najvećih infrastrukturnih projekata koji su u toku, je upravo izgradnja auto-puta između Srbije i Srpske, a juče su se u Doboju sastali i predstavnici Uprave „Željeznica Republike Srpske“ i vršilac dužnosti generalnog direktora preduzeća „Infrastrukture Železnica Srbije“ Nebojša Šurlan i razgovarali o uspostavljanju intenzivnije saradnje ovih željezničkih kompanija, prevashodno u oblasti željezničke infrastrukture u Srpskoj.