Cvijanović: Apsolutna podrška predsjedniku Republike

9
Foto: SRNA

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da ova stranka pruža apsolutnu podršku instituciji predsjednika Republike Srpske, ali i Miloradu Dodiku kao predsjedniku Srpske i lideru ove stranke.

Cvijanovićeva je istakla da je potvrđivanje optužnice protiv Dodika politički progon od neizabranih prema onima koje su demokratski izabrali građani Srpske.

– Visoki predstavnici, čak i oni koji su legitimno izabrani, nemaju pravo da nameću zakone, niti mijenjaju ustave – rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Ona je dodala da se ovim BiH oduzima i posljednja šansa da sama prohoda, odnosno da sama sebe legitimiše, umjesto da se delegitimiše time što otvara prostor za djelovanje onih koje niko u svijetu ne bi prihvatio da rade u njihovim zemljama ono što rade ovdje.

– Opredijeljeni smo da se držimo prava i svog političkog djelovanja – poručila je Cvijanovićeva, koja je i srpski član Predsjedništva BiH.

Ona je ponovila da je prevršena mjera, posebno kada je riječ o situaciji u vezi sa Kristijanom Šmitom koji nije prošao propisanu proceduru imenovanja.

– Ne samo da nije prošao proceduru koja je propisana Aneksom deset Dejtonskog sporazuma nego je u suprotnosti i sa onim što je rekao Ustavni sud BiH, a stranci nam kažu da moramo poštovati njegove odluke – rekla je Cvijanovićeva i dodala da neko postaje visoki predstavnik tek kad dobije verifikaciju u Savjetu bezbjednosti UN.

Ona je ukazala da ovakva situacija sve može dovesti do ivice ponora, te apelovala na sve da se urazume i da se počnu baviti normalnim poslovima na demokratski način, jer su u BiH nadležni oni koji su demokratski izabrani, odnosno institucije i ličnosti izabrani na izborima, a ne od određenih izabranih i neizabranih visokih predstavnika.

Cvijanovićeva je navela da su na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a izlaganja imali predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i ministar finansija Zora Vidović i da je zaključeno da je Republike Srpska stabilna i da ostaje opredjeljenje institucija Srpske da, u skladu sa mogućnostima, nastave da izlaze u susret potrebama građana.

– Kada je riječ o nivou BiH, bila sam u prilici da obavijestim kakva je situacija i šta se radilo u prethodnom periodu, kao i o putovanjima koje sam imala, sa kim i šta razgovarala – rekla je Cvijanovićeva.