Cvijanović: Banjaluka uvijek bila na braniku slobode

11
Foto: SRNA

Banjaluka je uvijek imala časnu ulogu u svim događajima tokom istorije, bila na braniku slobode i branila je, te opradala ulogu u dosadašnjim teškim i dobrim periodima, izjavila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je istakla da je važno da lokalne i republičke vlasti nastave da izgrađuju Banjaluku koja je postala prepoznatljiva.

– Banjaluka je administrativni centar Republike Srpske i mjesto gdje se odvija život u mnogim segmentima, ali i centar koji upravlja procesima u Srpskoj i primjer dobre saradnje sa svima i preko granica. Ponosna sam na ono što su Banjalučani dali kao doprinos Banjaluci – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci gdje je položila vijence na Spomen-obilježje poginulim borcima NOR-a u okviru proslave Dana grada.

Ona je svim Banjalučanima čestitala Dan grada, te dodala da je prirodno da obilježavanje praznika počinje polaganjem vijenaca za sve one koji su dali svoje živote za slobodu tokom raznih ratova, uključujući posljednji Odbrambeno-otadžbinski rat u kojem je Banjaluka ponijela velike žrtve i teret u ime cijelog prostora i ostala hravra, dostojanstvena i ponosna.

Prema njenim riječima, na ovaj način treba posmatrati budućnost Banjaluke i da lokalne i republičke vlasti rade na tome da ostane dostojanstvena i sa časnom pozicijom.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Povodom Dana grada predstavnici lokalnih i republičkih vlasti danas su položili vijence i na Spomenik „12 beba“ i Spomen-obilježju žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju „Sveti Pantelija“.

Osim tradicionalnog svečanog prijema za delegacije od 19.00 časova biće uručene gradske nagrade na svečanoj akademiji u Sportskoj dvorani „Borik“.

Odbornici Skupštine grada Banjaluka odlučili su da Ključ grada sa Poveljom „Počasni građanin grada Banjaluka“, dobiju ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, te posthumno general Momir Talić.

Zlatni grb grada Banjaluke biće dodijeljen ljekaru Snežani Kutlešić Stević, direktoru Kulturnog centra Banski dvor Mladenu Matoviću, senatoru Republike Srpske Aleksandru Vulinu, ministru zdravstvlja Srbije Danici Grujičić, generalnom direktoru kompanije „M:tel“ Jeleni Trivan, te Sportskoj dvorani „Borik“.

Plaketa „Sestre Gajić“ biće dodijeljena Humanitarnoj organizaciji „Partner“, te Udruženju osoba oboljelih od dijabetesa „DiabetNo1“ Republike Srpske.

Dan grada Banjaluka slavi se u znak sjećanja na 22. april 1945. godine kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu.