Cvijanović: Bećirović pravi grešku što se predstavlja kao Predsjedništvo, a jedan je od tri člana

10
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da se u UN nije dešavalo da neko u okviru svoje države ne ispoštuje procedure i inicira rezoluciju, kao što je to slučaj sa bošnjačkim političarima i rezolucijom o Srebrenici.

– Takve rezolucije nisu predlagane, a da o njima nije bilo regionalnih konsultacija. Stvari se na tom planu nisu dešavale u tajnosti – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da znatan broj zemalja u Generalnoj skupštini UN neće podržati rezoluciju o Srebrenici ili će biti uzdržan prilikom glasanja.

Cvijanovićeva je navela da neke zemlje otvoreno ukazuju da se ova tema zloupotrebljava i delegira u trenutku kada se treba kamuflirati određena teška situacija i ono što se događa u Gazi.

Ona je rekla da, ukoliko ova rezolucija bude i usvojena, to neće biti onako kako se to dešavalo u prošlosti.

– Imali smo dva slučaja usvajanja sličnih rezolucija jednoglasno, sa potpunim konsenzusom i bez problematizovanja bilo čega, jer je i način njihovog predlaganja išao inkluzivno – pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ova rezolucija definitivno nema obavezujući karakter, ali da može predstavljati problem.

– Meni je simptomatično to što je mimo pravila uradio (ambasador BiH pri UN Zlatko) Lagumdžija. Obraćajući se ljudima u UN, rekla sam da na tom planu nisam uopšte konsultovana iako sam dio institucije zadužene za spoljnu politiku BiH. I da stvar bude gora, taj ambasador mene blokira da komuniciram sa ljudima iz UN i tu se pokazuju loše namjere – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da Lagumdžija proslijeđuje funkcionerima iz UN pisma bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića, a njena ne.

– Moj kolega Bećirović napravio je veliku grešku time što se počeo predstavljati maltene kao Predsjedništvo, iako je jedan od tri (člana Predsjedništva). Čak i da dva člana daju podršku rezoluciji, to nije tri, to nije Predsjedništvo – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su ovakve zloupotrebe, poput Lagumdžijinih, činili i neki raniji diplomatski predstavnici BiH dajući sami sebi ovlaštenja koja im ne pripadaju.

Cvijanovićeva je rekla da je zbog navedenih zloupotreba pravosudnim organima BiH već podnijela krivičnu prijavu i da će se vidjeti kako će u ovom slučaju reagovati pravosudne institucije BiH kojima su, kako kaže, puna usta zaštite Ustava i pravne države.

– Što se tiče ovog drugog koraka koji je preduzet, a to je ta inicijativa za njegovu smjenu, to je stvar koja zavisi od Predsjedništva i neću ulaziti u to – rekla je Cvijanovićeva.