Cvijanović: BiH – vrlo teško ostvariva zajednica

9
Foto: radiosarajevo.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da se BiH pokazuje kao vrlo teško ostvariva zajednica, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je političar koji ima legitimno pravo da definiše svoje političke stavove, bez obzira da li se oni nekom sviđaju ili ne.

Cvijanovićeva je rekla da je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH objasnila bošnjačkom članu i predsjedavajućem Predsjedništva Denisu Bećiroviću da nije on BiH.

– Svi smo mi BiH. Ako nismo svi, onda nisi ni ti – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Cvijanovićeva je istakla da je Bećiroviću objasnila da on ne može da daje nekome instrukciju.

– Zamislite da možete da prihvatiti na sebe odgovornost i da kažete nekom ambasadoru – nema veze što se ova dvojica nisu izjasnila, ti ćeš uraditi tako kako ti ja kažem – navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, nakon takvih izjava i ponašanja, nikoga ne treba da čudi šta će reći predsjednik Republike Srpske.

– Ništa me ne čudi, samo me čudi da neko uporno pravi ovakve situacije u kojima treba da produbljuje nepovjerenje i kojima treba da odmiče ljude jedne od drugih – istakla je srpski član Predsjedništva.

Ona je navela da ne odobrava da neko pravi situaciju u kojoj se svaki dan iznova nailazi na nešto što nije ravnopravnost, na nešto što krši Ustav i ustvane procedure.

Cvijanovićeva je upitala čemu onda služi Ustav, kada je u BiH riječ o klasičnom kršenju i Ustava i ustavnih procedura, nadležnosti, ali i zajedništva.

Prema njenim riječima, zajedništvo su tri člana Predsjedništva koji treba zajedno da se dogovaraju.

– I ako smo mi kao političari, nas tri člana, neko ko može da nastupa na svoj način, svoj politički izraz stavlja u prvi plan, ambador nije političar, on je tamo zahvaljujući tri glasa tri člana Predsjedništva i on nema pravo to da radi – rekla je Cvijanovićeva i dodala da se onda ne treba čuditi šta kaže Dodik ili bilo ko iz Republike Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da su se političari iz Republike Srpske nagledali čuda i dosta im ih je, kao i da je riječ o neprihvatljivim stvarima, koje su neobjašnjive i teško ih je opravdati.