Cvijanović: BiH živi u bolesnom političkom stanju

6
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je u BiH politički bolesna situacija i da u Federaciji BiH prave smijuriju kada je riječ o bezbjednosti, dok se sav svijet uhvatio za glavu i ponovo se uspostavljaju granice.

Ona je izjavila je da nije prvi put da neko pokazuje na BiH ili zapadni Balkan kao mjesto odakle je mogućnost pojačane prijetnje terorističkim napadima po Evropu i samu regiju, te da bi se svaki normalan čovjek morao zamisliti nad ovim i vidjeti kako se može sarađivati.

– Svaki normalan čovjek se zamisli nad tim i kaže i poželi da sve naše službe koje imamo na raspolaganju – entitetske i one na nivou zajedničkih institucija, sarađuju tijesno sa našim okruženjem, sa evropskim službama i da kažu, ako su nam rekli jedan takav podatak, da želimo hitno da znamo kakva su saznanja i šta možemo zajedno da uradimo – rekla je Cvijanović.

Navodeći da se od toga u Federaciji BiH (FBiH) pravi smijurija, Cvijanović je upitala da li ima ijedna stvar koja se desila u svijetu da predstavljalj takvu prijetnju u posljednjih 25, pa čak i 30 godina, a da nije imala neku vezu sa BiH.

Ona je ukazala na napade u raznim zemljama, na željezničkim stanicama, kada su se avionima rušile zgrade (kule), na vezu municije proizvedene u BiH, zatim ljudi koji su imali pasoš BiH, a koje je sponzorisao neko politički, te ljude koji su prošli kampove obuke u BiH.

Prema njenim riječima, ministar unutrašnjih poslova FBiH (Ramo Isak) umjesto da se uhvati za glavu, okrene sve moguće telefone i kanale komunikacije, pravi neku šegu od svega toga.

Ona je ocijenila da BiH živi u bolesnom političkom stanju, jer nema na svim stranama učesnike veoma važnih procesa koji mogu autonomno da donesu odluku, stanu iza nje i da je autonomno provedu.

Govoreći o saradnji vladajućih partija na nivou BiH, Cvijanović kaže da se dođe u situaciju da se pregovara o važnim stvarima, a od Republike Srpske se stalno traži da nešto uradi.

– A kad mi kažemo da želimo da vidimo njihov napor, oni kažu da ne mogu za to obezbijediti većinu. Pa, što ste u koaliciji? Što ste u vlasti ako ne možete obezbijediti prohodnost odluke za koju smatrate da je dobra? Ja ne razumijem takvu postavku – naglasila je srpski član Predsjedništva.

Cvijanović je ukazala da je u Evropi podignut stepen bezbjednosti i gotovosti svih njihovih raspoloživih snaga.

– Imali su loše situacije jer su se ponašali tako kako se ponaša ovaj ministar – navela je Cvijanović.

Ona je rekla da je bolesna situacija i kada je riječ o međunarodnom učešću u BiH, jer Kristijan Šmit misli da može da mijenja zakone i normira određeno djelo, te ga nametne u 2023. godini u zemlji koja pretenduje da postane članica EU i dobila je status kandidata, a dobiće vjerovatno i početak pregovora.

Kada se, kako je rekla, u Srpskoj pobune protiv toga, onda je krive da ruši temelje BiH.

– Opšte ludilo i opšta boleština je zavladala ovdje zbog svih ovih stvari koje sam nabrojala, a ima ih još mnogo. I vi u takvom ambijentu treba da obezbijedite normalno funkcionisanje, zaštitu ustavnih nadležnosti Republike Srpske, poštovanje konačno Ustava BiH, to kao neku osnovnu pretpostavku, mirnu i stabilnu ekonomsku i finansijsku situaciju – naglasila je Cvijanović, te dodala da su to sve izazovi za Srpsku.

Cvijanović je rekla da Srpska nema partnera sa kojim ozbiljno može da razgovara o ozbiljnim stvarima, kao i da je ponosna na republičke institucije jer pokazuju stepen odgovornosti u nenormalnim okolnostima.

Republika Srpska, kako je istakla, uspijeva da obezbijedi ekonomsku i finansijsku stabilnost, čuva nadležnosti i bori se sa nepravdama i nasrtajima, te udruženim poduhvatima raznih stranih centara moći i domaćih sarajevskih politika.

Cvijanovićeva je rekla da očekuje pritiske, ali i jači, intenzivniji i efektniji nastup institucija Republike Srpske.

– Naše institucije imaju obavezu da štite ustavni poredak u kojem funkcionišemo. Dužne su da čuvaju nadležnosti i svakoga u sistemu nadležnosti, u okviru ustavnog poretka i zna se šta je predsjednik Republike Srpske, Narodna skupština i Vlada. Institucije moraju odgovarati na adekvatan i žestok način da bi to sve odbranile i time nikome ne nanose štetu, brane sebe, imamo pravo da se branimo i moraćemo se braniti – rekla je Cvijanovićeva.