Cvijanović: Brđanin dokaz nepravde Haga prema Srbima

40
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je nepravda glavno obilježje sudovanja u BiH, ali i međunarodnih pravosudnih institucija, što je vidljivo i u slučaju bivšeg šefa Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina Radoslava Brđanina, koji je u teškom zdravstvenom stanju pušten na slobodu nakon 23 godine tamnovanja.

– Očito je riječ o jednoj unaprijed pripremljenoj političkoj slici koja je poslije popunjavana određenim pravosudnim ili sudskim odlukama i presudama – rekla je Cvijanovićeva novinarima komentarišući činjenicu da je Brđanin zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja prebačen u bolnicu na liječenje po dolasku u Banjaluku iz Haga.

Cvijanovićeva je konstatovala da su tu i nehumani uslovi i odnosi prema presuđenim Srbima, kao i nejednak tretman svih onih koji su trebali da se nađu pred pravosudnim institucijama.

– Nažalost, ovo nije jedini slučaj gdje je neko ko je teško obolio, a (tek) u lošem stanju mu se dozvoljava da izađe na slobodu, iako su neki uslovi stečeni i prije toga – naglasila je Cvijanovićeva.

Brđanin je nakon 23 godine provedene u zatvoru pušten na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja i sinoć je stigao u Banjaluku.

Na banjalučkom Aerodromu dočekalo ga je vozilo Hitne pomoći, a potom je smješten u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci u jedinicu za intenzivno liječenje.