Cvijanović: Cijenimo prijateljski odnos Mađarske prema BiH

8
Foto: katalin.novak/Instagram

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Budimpešti da cijeni prijateljski odnos Mađarske prema BiH i da je zahvalna za političko razumijevanje Budimpešte prema dešavanjima na Balkanu.

– Cijenim prijateljski odnos Mađarske prema BiH, ali i prema cijelom regionu. Pokazali ste to na razne načine. Brojni ulagači dolaze iz Mađarske. Važno je naglasiti određenu direktnu podršku našim poljoprivrednicima – istakla je Cvijanovićeva nakon sastanka sa predsjednikom Mađarske Katalin Novak.

Ona je navela da je zahvalna Mađarskoj na podršci tokom pandemije virusa korona, jer je među prvima pomogla BiH.

– Zahvalni smo za političko razumijevanje koje pokazujete prema cijelom našem prostoru, kao i svim procesima koji se dešavaju na zapadnom Balkanu – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila Novakovoj na podršci za dobijanje statusa kandidata BiH, te pozvala je predsjednika Mađarske u zvaničnu posjetu BiH.

Cvijanovićeva i Novakova održale su tet-a-tet sastanak u Budimpešti, a potom je održan i sastanak delegacija.

Zvaničnu posjetu Mađarskoj Cvijanovićeva je započela danas ceremonijom svečanog dočeka koji je priredila Novakova i polaganjem vijenca na Spomenik neznanom vojniku u Budimpešti.

Tokom zvanične dvodnevne posjete, Cvijanovićeva će se sastati i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, te u Sentandreji sa Njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom, posjetiti Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, kao i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske.