Cvijanović: Članstvo u EU nemoguće dok neimenovani stranac nameće zakone

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

U Skoplju je održan Samit lidera regiona u okviru procesa Brdo-Brioni. Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je za RTRS da je članice Samita upoznala da je članstvo BiH u Evropskoj uniji nemoguće dok neimenovani stranac nameće zakone i uzurpira nadležnosti institucija.

Cvijanovićeva je rekla da je nespojivo da neko ko se predstavlja kao visoki predstavnik mijenja i nameće zakone zemlji koja se kreće ka EU.

– Razumijem, naravno, da postoji visoki predstavnik kao dejtonska kategorija, ali isto tako ne može taj neko da uzurpira nadležnosti legalno izabranih institucija koje su najpozvanije da na evropskom putu rade svoj dio posla – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Samit protekao u mirnoj i dobroj atmosferi, bez otvaranja krupnih pitanja.

– Organizatori su krenuli sa dobrim polaznim tačkama, a to je da ne razgovaramo o stvarima o kojima se ne slažemo, bilo da je riječ o regionalnim ili nekim našim unutrašnjim pitanjima – kaže Cvijanovićeva.

Ističe da je dobra atmosfera doprinijela do toga da imamo i neke zajedničke zaključke.

– Ti zaključci su i poruka, koja se šalje Evropskoj uniji. Kada je riječ o ubrzanju procesa priduživanja BiH EU, postojala su različita mišljenja. Pojedine članice su tražile da se to oroči i stavi konkretan rok, a neki su bili nezadovoljni rokom 2030. godina, koja je ispostavljena prije nekoliko dana od zvaničnika EU – ističe Cvijanovićeva.

Navodi da bi to podrazumijevalo da se naprave novi akcioni planovi.

– Podsjetila sam da BiH ima 14 prioriteta, koji zahtijevaju veliku političku pažnju i dogovor. Upoznala sam prisutne na sastanku i da smo počeli da izvršavamo neke od tih obaveza, bez obzira što mi razumijemo da EU ima pravo da dodijeli i kandidatski status, i da da zeleno svijetlo za pristupanje pregovorima. Moram reći i da je preovladavao stav da su zemlje zapadnog Balkana u nefer poziciji – navodi Cvijanovićeva.

U Skoplju je održan sastanak lidera zemalja učesnica procesa Brdo Brioni, kojem je prisustvovala i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.