Cvijanović: Curenje informacija iz Suda i Tužilaštva BiH govori o kredibilitetu

13
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da o kredibilitetu Suda i Tužilaštva BiH govori činjenica da mediji dobiju informacije iz ovih pravosudnih institucija prije strana u određenom predmetu.

Cvijanovićeva je ukazala da postoji niz manjkavosti, prije svega, kada je riječ o nepostojanju ustavnog osnova ovih institucija, pa i političkog progona neistomišljenika samo zato jer smatraju da u pravosudnim institucijama treba da budu domaći pravnici, a ne stranci ili da zakone treba da donose i predlažu oni koji su legitimni po Ustavu BiH.

– Zamislite da ne smijete da se oglušite o to što je uradio pojedinac koji se stavio iznad institucija koje su nadležne da donose zakone. To je katastrofa ovog društva. Niko sa strane ne vjeruje da ova država ima kredibilitet zbog toga – rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je istakla da je optužnica Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića politički motivisana, a da je vraćanje optužnice na doradu samo produžetak teme jer oni koji to rade ne znaju šta bi drugo radili.

– Idu od jedne teme kako treba svima nama da se zabrani politički rad, pa do toga da nas treba potrpati u zatvor zato što smo rekli da neko nema pravo da donosi zakon, jer u Ustavu piše ko je zadužen za to, pa da nas treba sankcionisati jer smo predlagali neke zakone, a mi smo po Ustavu legitimni predlagači – navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Republika Srpska stabilna, sigurna, mirna i ima političku strukturu, da ništa ne uzima od BiH i FBiH, već samo traži da se poštuju određene stvari.

– Ne možete nas politički progoniti, posebno jer ne radimo ništa protivno zakonu. Ako si ti donio zakon, a zoveš se Kristijan Šmit, onda želim da mi u Ustavu pokažeš ko je rekao da si ti nadležni predlagač bilo čega. Ti si koordinator po Dejtonskom sporazumu, to znači da olakšavaš komunikaciju i dogovor strana, a ne da otežavaš i još da prigrabiš ovlaštenja koja nemaš – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da BiH u ovu situaciju nije dovela Republika Srpska već kuknjava onih koji stalno traže intervenciju stranaca.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Šmita, ali je Sud BiH vratio na uređenje i dopunu.