Cvijanović: Dogovor s Novalićem da se rješavaju problemi povratnika

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je danas dogovorila sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem da se pristupi rješavanju problema sa kojima se susreću srpski povratnici u opštini Lukavac, s akcentom na putnu infrastrukturu.

Cvijanović je navela da je, nakon što je na današnjem sastanku od načelnika opštine Petrovo Ozrena Petkovića upoznata sa problemima o imovinsko-pravnim odnosima sa graničnim federalnim lokalnim zajednicama i tamošnjem položaju srpskih povratnika, obavila telefonski razgovor sa Novalićem radi njihovog rješavanja.

– Razgovarala sam sa Novalićem na koji način da riješimo, da li zajedničkim snagama ili da to uradi Federacija. Imamo dosta naših ljudi koji su se vratili na područje Lukavca i potrebno je da se riješi put tamo i nešto od infrastrukture, što je neophodno za normalan svakodnevni život ljudi. Dogovorili smo se ćemo to i realizovati – izjavila je Cvijanović novinarima u Petrovu.

Ona je ukazala na potrebu da sa sa federalnom stranom rješavaju administrativna pitanja, posredstvom geodetske uprave s obzirom na to da Petrovo ima problem u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima, odnosno da su zemljišne knjige u raznim katastrima u federalnim opštinama, što stanovnicima Petrova ali i potencijalnim investitorima predstavalja problem.