Cvijanović: EU treba da ima racionalan pristup prema Balkanu

9
Foto: MTI/Koszticsák Szilárd

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Budimpešti da su evropske integracije strateško opredjeljenje BiH, ali da EU treba da ima racionalan pristup kad je riječ o Balkanu.

Cvijanovićeva je rekla da je zahvalna Mađarskoj zato što je to jedna od nekoliko zemalja u EU koja razumije prilike i okolnosti u BiH i kako bi izgledao najbolji put kada se govori o evropskim integracijama.

– Evropske integracije su bile zacrtane kao strateško opredjeljenje i ostale su to i dan-danas – izjavila je Cvijanovićeva nakon sastanka sa mađarskim predsjednikom Katalin Novak.

Cvijanovićeva je rekla da BiH ima kompleksnu ustavnu strukturu, ali da ta ustavna struktura nije nikakva smetnja ako se želi raditi, ako postoji posvećenost tome, ako postoje dobra saradnja, komunikacija i koordinacija u okviru BiH, jer je onda lako da bude dobra saradnja sa ostalima, a u tom smislu i sa Mađarskom.

Foto: MTI/Koszticsák Szilárd

Govoreći o dokumentima koja su nedavno usvajana u evropskim institucijama, Cvijanovićeva je navela da su njen lični i politički stav da ne razumije politiku pritisaka i sankcija.

– EU treba da ima racionalna pristup kad je riječ o Balkanu. Nažalast, često nema taj racionalan pristup, pogotovo razumijevanje i pojedinačnih problema u našim zemljama, ali isto tako i zbirno gledano šta su to opterećenja za cijeli zapadni Balkan – naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, kontraproduktivno i teško shvatljivo djeluje da dodijelite status kandidata jednoj zemlji i onda pozivate na sankcije protiv zvaničnika u okviru države kojoj ste dali status kandidata.

– Nisam naivna i znam da nikada nisu ti uslovi izbalansirani i uvijek postoji politička autonomija da EU donosi političku odluku, pa makar i onda kada jednima postavi jedan uslov, a za istu stvar nekome drugom postavi neki drugi uslov. Mi se borimo da se to razumijevanje sa EU produbi i da, umjesto mahanja i upozoravanja sankcijama, oni prodube dijalog i svoje razumijevanje o svemu što se tamo dešava – naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: MTI/Bruzák Noémi

Ona je rekla da postoji nekoliko situacija u kojima se EU ponaša kao vatrogasac koji trči od požara do požara i nijedan požar se ne ugasi.

– Mi želimo da EU bude nama solidan partner i da, rješavajući sva ona naša opterećenja, zajedno s nama pokaže da to može da se radi kroz partnerstvo. Dok se to ne desi kad je u pitanju zbirno EU, mi ćemo se oslanjati na one države koje imaju prijateljski odnos i koje, umjesto toga da prave pritisak i prijete, žele zaista da se upoznaju s onim što su problemi – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je iz tog razloga rekla da cijeni poziciju Mađarske, istakavši da ima još nekoliko zemalja koje apsolutno razumiju situaciu.

– Mi želimo da cijela EU razumije da je dijalog rješenje za sve, a ne bilo kakav pritisak. Razumijemo da su teška vremena, previše se govori o politici kažnjavanja i sankcionisanja, ali doći će i neko bolje vrijeme i računam da će taj dijalog biti bolji, a da će nam Mađarska u tome, svakako, pomoći – rekla je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i mađarski predsjednik Katalin Novak održale su tet-a-tet sastanak u Budimpešti, a potom je održan i sastanak delegacija.

Foto: katalin.novak/Instagram

Zvaničnu posjetu Mađarskoj Cvijanovićeva je započela danas ceremonijom svečanog dočeka koji je priredila Novakova i polaganjem vijenca na Spomenik neznanom vojniku u Budimpešti.

Tokom dvodnevne posjete, Cvijanovićeva će se sastati i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, te u Sentandreji sa Njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom, posjetiti Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, kao i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske.