Cvijanović u Gradišci: Vjerujem u snagu našeg naroda

9
Foto: SNSD Gradiška/Facebook

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je večeras u Gradišci da Republika Srpska ima pravo da se brani i bori za svoje institucije, te istakla da su ovdje ambasadori izašli iz okvira diplomatije i vode svoje lične ratove.

– Branimo se od toga da nam pretvore državu u kojoj živimo u onakvu kakvu nije predvidio Dejtonski sporazum. Imamo pravo da se branimo jer smo mi dali saglasnost na Republiku Srpsku ovakva kakva jeste, ali i BiH samo onakvu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom – rekla je Cvijanovićeva na narodnom skupu „Branimo Srpsku“.

Ona je poručila da je ovo borba za institucije Republike Srpske jer bez tih institucija nema ni naroda.

– Vjerujem u snagu našeg naroda, moramo da volimo Republiku Srpsku mnogo više od onih koji je ne vole – naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Ona je ponovila da je vrhunac licemjerstva i zloupotrebe UN kada ambasador SAD u svjetskoj organizaciji govori da „nikada UN i Savjet bezbjednosti nisu imenovali visokog predstavnika“ u BiH.

Cvijanovićeva je ukazala da Republika Srpska nije ni rekla da je Savjet bezbjednosti imenovao visokog predstavnika, nego da u sklopu procedure imenovanja mora da dobije verifikaciju da bi mogao da bude visoki predstavnik.

– I kažemo da i onaj koji je legitiman i legalno prošao poceduru nema pravo da nameće zakone – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su suočeni sa tim istinama, a svojim lažima, oni odlučili da odu u još jednu laž i da ponište ono što je danas, a pogotovo što je nekada bila jedna takva globalna organizacija.

– Mi im poručujemo, ne zato što je to Milorad Dodik, nego zato što je predsjednik Republike Srpske, da je ovo zadnji put da ćete nam razvlačiti predsjednike Republike Srpske, ponižavati, maltretirati, zanemariti činjenicu da su nam predsjednici izabrani na demokratskim, fer izborima i to je poruka nas i ljudi ovdje – naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Ona je podsjetila da su preglasavanjem u Ustavnom sudu BiH donesene odluke da Dan Republike Srpske nije ustavan, kao i druge odluke protiv Republike Srpske, kao i da su sve vrijeme govorili da se moraju poštovati odluke Ustavnog suda BiH, da su konačne i obavezujeće.

Cvijanovićeva je ukazala da je Ustavni sud u jednoj svojoj odluci dao obrazloženje o visokim predstavnicima i rekao da visoki predstavnici, da bi dobili kapacitet, moraju da budu verifikovani u Savjetu bezbjednosti, ali da tu odluku oni ne moraju poštovati.

– Njima nije vjerovati, ako su izokrenuli da nemaju u Savjetu bezbjednosti nikakve veze sa verifikacijom ili rezolucijom koju moraju donijeti da bi neko bio visoki predstavnik. U moru lažljivih situacija normalno je da se mi kao građani i institucije organizujemo i kažemo „dosta nam je vas“ – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Ona je navela da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisivanjem ukaza izvršio svoju ustavnu obavezu i pokazao kako se brani institucija predsjednika.

Prema njenim riječima, ovo je napad na Ustav, napad na institucije Republike Srpske, ali i na ličnost Milorad Dodika jer je imao hrabrosti da kaže i uradi ono što predsjednici rade, a da nije potpisao taj ukaz on bi već tad potpisao presudu Republici Srpskoj.

– Ovo je vrijeme kada moramo da kažemo ko su naši prijatelji, a ko su naši neprijatelji – navela je Cvijanovićeva.

Skupu u Gradišci prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, čelnici lokalnih zajednica, kao i predstavnici partija koalicionih partnera SNSD-a.

Na mitingu „Branimo Srpsku“ koji je održan u Sportskoj dvorani „Arena“ okupio se veliki broj građana Gradiške, ali i stanovnika susjednih opština.