Cvijanović: Haški tribunal uskratio Brđaninu mogućnost adekvatnog liječenja

37
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je očigledno da je Haški tribunal uskratio mogućnost adekvatnog liječenja bivšem šefu Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Krajina Radoslavu Brđanina, koji je preminuo samo tri dana nakon što je iz pritvora stigao u Srpsku.

Cvijanovićeva smatra da to što Haški tribunal nije pustio na slobodu Brđanina nakon što je odslužio dvije trećine kazne, više govori o procedurama Haškog tribunala i kakav je odnos tog suda prema ljudima koji su teško oboljeli.

– Valjda je trebalo da onaj ko teško oboli ima adekvatan tretman bilo gdje da se nalazi – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, očigledno je da mu je Haški tribunal uskratio takvu mogućnost liječenja.

– Kao što smo čuli od naših doktora, ljudi od struke, Brđanin je došao u krajnje zapuštenom stanju sa prognozama koje su upućivale da će biti ovakav tragičan kraj – rekla je Cvijanovićeva.

Bivši šef Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Krajina Radoslav Brđanin preminuo je jutros u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje je po dolasku u Srpsku bio primljen u teškom zdravstvenom stanju.

Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja nakon 23 godine odsluženja kazne.

U Banjaluku je stigao u subotu, 3. septembra, gdje ga je na Aerodromu dočekalo vozilo Hitne pomoći.