Cvijanović: I 28 godina od prvog Ustava nepromijenjena svijest o važnosti postojanja Srpske

32
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras u Beogradu da je u proteklih 28 godina od donošenja prvog Ustava Srpske stalo mnogo iskušenja, ali i lijepih stvari, mnogo osporavanja, ali i mnogo ostvarenih rezultata, ali ono što je nepromijenjeno jeste svijest o važnosti njenog postojanja i odlučnost da se Republika Srpska dalje razvija i jača.

– Čast i zadovoljstvo mi je što sam večeras u Beogradu i što već tradicionalno, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, obilježavamo dva izuzetno značajna datuma – 9. januar 1992. godine, dan nastanka Republike Srpske i 28. februar 1992. godine, dan kad je Republika dobila svoj Ustav – rekla je predsjednik Republike u obraćanju na prijemu povodom Dana Republike i 28 godina od donošenja prvog Ustava Srpske, koji je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Ona je naglasila da u zemlji koja bi trebalo da bude zajednička, Republika Srpska se svakodnevno suočava sa brojnim problemima.

– BiH uporno iskazuje deficite na brojnim poljima – to je država bez elementarnog unutrašnjeg dogovora, a međunarodni intervencionizam je učinio da ona više posrće nego što je kadra da bilježi bilo kakve uspjehe. Mi ne želimo da nosimo ni odgovornost ni političke terete zato što je neko drugi učinio da ona funckcioniše na sili, a ne na pravu i ustavu, na prijetnjama, a ne na dogovoru i dijalogu – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da nisu nove pojave to da su Srpska i njeni simboli i nadležnosti pod stalnim udarima onih koji su ranije nametali lažni narativ o ratu i stradanju, a kasnije o tome da je Srpska navodno krivac za neostvarenje BiH kao neke funkcionalne zemlje.

Predsjednik Srpske je konstatovala da je politika dvostrukih standarda opšteprisutna u cijelom regionu i zato region i jeste u neredu.

– Mi nosimo odgovornost prema očekivanjima naših građana, a ta očekivanja su jasna – očuvati nadležnosti Republike, očuvati mir i stabilnost, razvijati Republiku i praviti ambijent za bolji život naših građana. Republika Srpska je garancija našeg opstanka, ali i naše bezbjednosti, razvoja i prosperiteta. Zato smo dužni da branimo naše dostojanstvo, naše institucije, teritoriju, kao i nadležnosti koje nam po Dejtonskom sporazumu pripadaju. Ne želimo ništa što je tuđe, ali nećemo dozvoliti da nam se oduzima ono što je naše – naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Nažalost, istakla je ona, mnogi domaći i strani politički akteri u BiH, ali i izvan nje, Republici Srpskoj pokušavaju osporiti prava koja su joj Ustavom zagarantovana.

– Njihovi pokušaji su lišeni svakog logičkog, moralnog i pravnog osnova, toliko da nam se ponekada čini da BiH egzistira u paralelnoj stvarnosti u kojoj su razum i istina okrenuti naglavačke. Tako je u BiH danas moguće da oni koji dosljedno poštuju slovo Ustava i Dejtonskog sporazuma budu sakcionisani i javno osuđeni zbog antidejtonskog djelovanja, a da se zaštitnicima vladavine prava proglašavaju oni koji brutalno krše Ustav, kao najviši pravni i politički akt – ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je u imaginaciji koja je nametnuta moguće čak i to da se bošnjački političari zaklinju u suverenu i nezavisnu BiH, a da istovremeno pozivaju visokog predstavnika i ambasadore da se neprestano miješaju u njene unutrašnje poslove i da intervenišu na štetu jednog, a često i dva konstitutivna naroda.

– S druge strane, imamo Ustavni sud BiH koji presuđuje bez pravnog utemeljenja i u kojem sjede troje stranih sudija koji u praksi predstavljaju glasačku mašineriju za ostvarivanje bošnjačkih političkih ciljeva – podsjetila je predsjednik Srpske.

U ovakvim okolnostima, naglasila je ona, Republika Srpska je prinuđena da se svim raspoloživim pravnim i političkim sredstvima bori za svoj integritet i svoju ustavnu poziciju.

– Želimo mir, želimo saradnju i dijalog sa svima u BiH, ali ćemo na svaki udar prema Republici Srpskoj uzvratiti snažnim i odlučnim institucionalnim odgovorom. Iako ambijent koji nam je nametnut nije stimulativan, u prethodnom periodu smo uspjeli da očuvamo punu političku, institucionalnu i finansijsku stabilnost. Širom Republike Srpske smo, sami ili uz pomoć Srbije, izgradili brojne puteve, mostove, bolnice, škole, vrtiće, domove kulture, kao i mnoge druge objekte. Naša namjera je da u narednom periodu još više gradimo i razvijamo Republiku Srpsku, a trajni prioriteti republičkih institucija ostaju nastavak politike povećanja plata i penzija, kao i stvaranje povoljnih uslova za otvaranje novih radnih mjesta u svim dijelovima Srpske – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da jedini pravi oslonac koji Republika Srpska ima na putu razvoja i prosperiteta jeste Srbija.

– Zbog toga sam zahvalna državnom rukovodstvu na čelu sa predsjednikom (Aleksandrom) Vučićem na podršci i konkretnim projektima koji su uz pomoć Srbije realizovani na području Republike Srpske. Čvrsto smo opredijeljeni da i dalje njegujemo naše bratske i neraskidive veze sa Srbijom, te dodatno jačamo saradnju za koju možemo reći da je danas intenzivnija nego što je bila ikada u prošlosti – rekla je Cvijanovićeva.

Uostalom, rekla je predsjednik Republike, sama činjenica da se večeras zajedno, u srcu Beograda, obilježavaju dva ovako važna praznika za Republiku Srpsku, dovoljno govori o tome da odnosi Srpske i Srbije uveliko prevazilaze one formalne koji su definisani Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

– U to ime želim svima da se zahvalim na prisustvu, sa željom da Republika Srpska i Srbija, baš kao i naši međusobni odnosi, svake godine budu snažnije, uspješnije i razvijenije. Živjela Republika Srpska! Živjela Srbija – poručila je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u obraćanju na prijemu povodom Dana Republike i 28 godina od donošenja prvog Ustava Srpske.

Prijem u Beogradu povodom Dana Republike Srpske i godišnjice Ustava

Pratite #UŽIVO iz Beograda prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice Ustava#RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Friday, February 28, 2020