Cvijanović: Ispitati sve što nosi i najmanji bezbjednosni rizik za građane

18
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da treba ispitati sve što nosi i najmanji bezbjednosni rizik za bilo kojeg građanina Republike Srpske i Federacije BiH, a ne da se zloupotrebljavaju institucije, kao što to čine ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak.

Cvijanovićeva je istakla da sve nejasnoće i probleme treba razotkrivati i rješavati kako bi se stvarao bolji i bezbjedniji ambijent u društvu, a ne sve pretvarati u političko prepucavanje.

Komentarišući navode da u BiH postoje paradžemati, Cvijanovićeva je navela da sve takve priče treba ispitati.

– Nama su ovdje dolazili ljudi iz bezbjednosnog sektora koji su govorili da postoji problem i da je činjenica da je polovina paradžemata integrisana pod Islamsku zajednicu – rekla je Cvijanovićeva.

Povodom izjava Heleza o navodnim vojnim kampovima u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je
rekla da je to bila Helezova potreba da se medijski eksploatiše.

– Smjena Heleza bi bila dobra, ali ona nije najvažniji momenat u funkcionisanju ove vlasti – rekla je Cvijanovićeva za BHT.

Ona je istakla da građani Srpske i FBiH treba da znaju sve tačne informacije i da li je tačno ono što govori Helez.

– Ja odgovorno tvrdim da nije tačno. Ali, sa druge strane, moramo da znamo i ovo što mi delegiramo kao pitanje. BiH je jedina zemlja koja pravi komemoracije za ljude koji su na globalnom nivou proglašeni teroristima. Od tih stvari se ne može bježati – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila i na izjave ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka.

– On pravi smijuriju od stvari koje se delegiraju. Mislim da je neozbiljno i da stvari treba vratiti u ozbiljne tokove. BiH nigdje ne uživa pravi respekt. Da bi građani bili bezbjedni, institucije moraju da rade svoj posao, a ne da budu igračke i smijurija – zaključila je Cvijanovićeva.