Cvijanović: Izjava Milanovića ne može narušiti odnose Srba i Hrvata u BiH

13
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića – da bi se tužbom Srbije protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva mogli pogoršati odnosi Hrvata i Srba u BiH – ne može narušiti bilo kakve odnose u BiH.

– Ne znam zašto bi se narušili odnosi između Srba i Hrvata u BiH. U BiH treba da radimo sve što je u našoj moći da popravljamo odnose između svih konstutitivnih naroda i ostalih građana koji pripadaju manjinama i praviti društvo koje će biti društvo boljeg razumijevanja i solidarnosti – rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da često pravda i put do pravde budu kontaminirani određenim političkim izjavama.

– Smatram da upravo pravda, pravosuđe i ono što je trebalo dođe na dnevni red pravosuđa bilo često osujećeno zbog toga što su anj uvijek slijedile političke izjave – navela je ona.

Cvijanovićeva je rekla da svaki zločin treba procesuirati i svaki počinilac treba da odgovara za počinjeno djelo.

Ona je dodala da i prema žrtvama treba imati isti odnos i da ne može biti da je jedna žrtva vrednija, a druga manje vrijedna.

Cvijanovićeva je ocijenila da normalan čovjek, koji ima ljudski pristup, mora da ima i normalan politički pristup.

– To znači da počinioce treba goniti i kažnjavati, a one koji su žrtve treba poštovati i cijeniti, a ne gledati ko je ko. Nažalost, mi smo se u BiH nagledali mnogo puta da je put do pravde jako težak bez obzira da li se do nje nastojalo doći preko domaćih ili međunarodih pravosudih institucija – navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da sve u BiH što je bilo brutalno i značilo ugrožavanje života – treba da bude procesuirano.

Cvijanovićeva je rekla da ne misli da bi izjava Milanovića mogla da naruši bilo kakve odnose u BiH.

– Treba da budemo usmjereni da gradimo dobre odnose, a da pravda, pravosuđe i pravosudne odluke posluže pomirenju. Nažalost, do sada su samo doprinijele nekom dodatnom haosu i nisu nam pomogle da izgradimo povjerenje. Nadam se da ćemo u budućnosti jednog dana konačno doći do toga – dodala je Cvijanovićeva.