Cvijanović: Izuzetno važna ideja da se Sretenje obilježava kao praznik u Republici Srpskoj

17
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ocijenila je izuzetno važnom ideju da se praznik Sretenje obilježava u Republici Srpskoj, a da 9. januar bude Dan osnivanja Republike Srpske.

– Izuzetno važna ideja da se svi identifikujemo preko Sretenja jer je to datum i događaj koji obilježava nešto što je za sve važno bez obzira gdje žive, da nema nikakvog dijeljenja državnosti. Mislim da na taj način treba da pokažemo ono što je integrativno da pripadamo tome da je to ta državnost – izjavila je Cvijanovićeva za RTS.

Ona je istakla da Dan Republike 9. januar nosi svoju dimenziju jer je riječ o datumu kada je formirana Republika Srpska.

– Mislim da bogatiji što više imamo praznika koji nas povezuju i zajedno obilježavamo. Ne samo na ovaj drugi način nego i preko toga što čini našu patriotsku i svjesnu vezu gdje pripadamo, čemu da se radujemo i obilježavamo zbog čega treba da se tuguje zbog nekih tužnih datuma u prošlosti – napomenula je Cvijavnovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH osvrnula se na stav političkog Sarajevo u vezi sa održavanjem Svesrpskog sabora naglašavajući da ne tu temu nije bilo razgovora u Predsjedništvu BiH.

– Znam generalno koji je stav političkog Sarajeva i bošnjačke političke elite koja je uvijek protiv bilo čega što nosi vezu sa Srbijom, Republikom Srpskom i sa Srbima jer i to je nešto što prepoznajem u cjelini. Naša poruka je uvijek jasna ono što mi radimo jeste u našem interesu ali nikada nije protiv bilo čijeg drugog interesa – rekla je ona.

Cvijanovićeva je ukazala da je to bila glavna odrednica tokom ranijih sastanaka, bez obzira na format, ističući da su planovi koji su tu sačinjeni vrlo često ne služe samo Srbima već i drugim.

– U suštini nikada nisu protiv nekoga drugoga – rekla je Cvijanovićeva, navodeći kao primjer most „Bratoljub“ za koji je bilo neophodno više od tri godine da Sarajevo odobri papir iako su Srbija i Republika Srpska uradili svoj dio posla koji se tiče ovog infrastukturnog objekta.

Ona je napomenula da je i tokom današnjih razgovora istaknuto da i dalje ima mjesta da se čeka reakcija i odgovor zajedničkih institucija BiH a da Srbija uradi svoj dio posla.

– To je zarobljena država. Ako vam treba tri godine da pošaljete papir i locirate gdje se šta nalazi to govori samo po sebi. Dakle, u našem saboru nema ništa što je upereno protiv bilo koga drugog bez obzira na tu činjenicu uvijek ćemo naići na negativne reakcije – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila i na nedavne izjave ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konaković na račun Srbije i vlasti u Srbiji od kojih se, kako je rekla, diže kosa na glavi. Ona napominje da to nije na liniji dobrosusjedskih odnosa, prekogranične ili regionalne saradnje i svega što treba da povezuje.

– Puno je tu nekog jeda i nekad, rekla bih, patološke mržnje. Ali to ne treba da zaustavi druge koji žele da rade dobro sebi a ne protiv drugih. Ako mi pravimo zajedno most, auto-put, branu, aerodrom – da li to služi jednima ili drugima – to služi svima – rekla je ona.

Cvijanovićeva je rekla da je naučila na to da bude na oprezu ali ne i opterećena takvim preprekama i barikadama naglašavajući da su uvijek na gubitku oni koji su opterećeni a ne oni koji su otvoreni i žele da rade i sarađuju.