Cvijanović: Izvještaj Šmita vrvi od laži i manipulacija

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Srpski čan Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras da izvještaj Kristijana Šmita upućen Savjetu bezbjednosti UN vrvi od lažnih, manipulativnih i sugestivnih stvari kojima se nastoji optužiti Republika Srpska.

– U tome nema ništa kritički prema činjenici da on nije visoki predstavnik i da u Savjetu bezbjednosti nije dobio potrebni legitimitet ni legalitet – rekla je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma jasno propisano ko može da bude visoki predstavnik, a Šmit nije potvrđen u Savjetu bezbjednoti relevantnom rezolucijom kako to piše u Dejtonu.

– Postaje već šarada kako sa predstavljaju izvještaji visokih predstavnika, pa i ovog koji se predstavlja kao visoki predstavnik – rekla je Cvijanović.

Govoreći o obraćanju predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti, Cvijanovićeva je rekla da njegovo obraćanje nije usaglašeno u Predsjedništvu.

– Nije tajna da se već neko vrijeme ne usaglašavaju stavovi kada je u pitanju spoljno-političko djelovanje ili nastup predstavnika zajedničkih institucija u inostranstvu na različitim forumima, tako da nije usaglašeno ni obraćanje Komšića. To je njegovo obraćanje – rekla je Cvijanović.

Ona je navela da su bošnjački predstavnici odustali od prakse usaglašavanja, te podsjetila da i njeno obraćanje nije bilo usaglašeno, ali da je to bila jedini način da kaže šta smatra.

– Gospodin Komšić je otišao u Njujork u kapacitetu člana Predsjedništva BiH, odnosno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i obratio se u tom kapacitetu Generalnoj skuštini bez usaglašenog stava – rekla je Cvijanović.