Cvijanović: Konaković misli da svako mora imati stranog mentora koji će ga voditi na uzici da bi se održao u političkom životu

11
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je za Srnu da je ona istureno krilo Ustava i njegove zaštite, za razliku od Elmedina Konakovića i njegovih kompanjona koji zloupotrebljavaju zajedničke institucije i zaobilaze Ustav u širokom luku kako bi stvorili lažnu sliku da BiH pripada samo njima.

Na pitanje Srne da prokomentariše Konakovićevu izjavu da su „Republika Srpska, njen lider Milorad Dodik i Željka Cvijanović istureno krilo Rusije“, te da se i Aleksandar Vučić pokazao u tom svjetlu, Cvijanović je odgovorila da svaki put kad im neko pomrsi konce u njihovim manipulacijama, oni se sjete Rusije, a naravno i Srbije i Republike Srpske.

– Što se mene tiče, Konaković priča uprazno. Iskazuje višak nervoze upravo zato što se nismo umorili od razotkrivanja tih manipulacija, ali i zbog toga što on i njegovi kompanjoni i pored svih napora da blokiraju moju komunikaciju sa spoljnim svijetom, ipak, nisu daleko dobacili – istakla je Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva je naglasila da Konaković misli da svako mora imati stranog mentora koji će ga vodati na uzici da bi se održao u političkom životu i zato on vergla o nekom isturenom krilu Rusije da se ne bi pričalo o zloupotrebi ovlaštenja od strane bošnjačkog kadra.

– Zbog takvih poput njega svakom Srbinu u Republici Srpskoj je važno da postoji jaka Srbija, jer je jaka Srbija garant da nas niko ovdje više neće ni blatiti ni maltretirati – poručila je Cvijanović.

Što se tiče same rezolucije, ona, a ni njen ishod, istakla je Cvijanović za Srnu, nisu rezultat rada ili sposobnosti bošnjačkog kadra, već onih zemalja od kojih svaka ima „svoje skelete u ormaru“ i svoje potrebe da se o njima ne priča, ali ni o onom što danas zaokuplja pažnju svijeta.

Cvijanović je rekla da kada Konaković priča kako je Srbija u kobajagi diplomatskoj defanzivi, a BiH u kobajagi ofanzivi, valjda zbog njega lično, onda normalan čovjek ne može da ne primijeti gdje i s kim je sve bio predsjednik Vučić zadnjih dana, dok je ministar Konaković držao medijske propovijedi o Tužilaštvu i čarala-barala seanse o istoj temi.

– A kad bi mu se reklo da naprimjer pravosuđe treba reformisati, onda bi bio prvi na izlaznim vratima i prvi u nečinjenju – naglasila je Cvijanović.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva obratila se predsjedavajućoj Savjeta bezbjednosti UN, ambasadoru Malte, sa zahtjevom da se održi vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti.

Direktno obraćanje predsjedavajućoj Savjeta bezbjednosti, kao i dva prethodna direktno poslata pisma Cvijanović u UN posljedica su nelegalnih blokada i neprosljeđivanja njenih dopisa od strane Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i Stalne misije BiH pri UN.

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će se Cvijanović obratiti putem video-linka, planirana je za 30. april.